Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Proiectul de lege trebuie acum să fie adoptat de Senat, o procedură care nu ar trebui să pună probleme, liderul majorității democrate, Chuck Schumer, asigurând că totul se va întâmpla "cât mai repede posibil". Într-o declarație, Joe Biden a descris votul ca fiind "un pas înainte esențial pentru a evita intrarea în incapacitate de plată pentru prima dată în istorie". Președintele american a subliniat că acest rezultat a fost obținut datorită unui "compromis între două partide".
La rândul său, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că votul "a pus cetățeanul american pe primul loc", realizând ceea ce "niciun mandat anterior nu a mai reușit": reducerea cheltuielilor federale.
"Votul din această seară a făcut posibilă adoptarea celor mai mari reduceri bugetare din istoria Americii", a insistat el.
Rezultat al unor negocieri maraton și al unei bătălii dure între cele două tabere, acordul ar trebui prevină răul cel mai rău. Și anume ca, din 5 iunie, visteria Statelor Unite să rămână goală. Tocmai pentru a evita acest scenariu, cu repercusiunile sale potențial catastrofale pentru economie, Biden și McCarthy au ajuns la un acord, care, ca toate compromisurile, nu a satisfăcut pe deplin pe nimeni.
"Niciuna dintre părți nu a obținut tot ce și-a dorit", a concluzionat Joe Biden după adoptarea textului. Kevin McCarthy recunoscuse înainte de vot că acesta nu va obține suficiente voturi în tabăra sa, dar era totuși optimist.
"Democrații din Camera Reprezentanților se vor asigura că țara nu intră în incapacitate de plată. Asta este tot", a declarat liderul lor, Hakeem Jeffries. Promisiune respectată, întrucât proiectul de lege a primit 314 voturi pentru, 165 de democrați și 149 de republicani, în timp ce 117 aleși s-au opus, 71 de republicani și 46 de democrați.
Un acord prost
În ambele tabere, însă, mulți deputați au indicat că nu vor vota în favoarea proiectului de lege. În rândul republicanilor, principalele critici au venit din partea aripii trumpiste, care cerea mai multe reduceri de cheltuieli. Politicianul texan Chip Roy l-a definit chiar un "acord prost" pe care "niciun republican nu ar trebui să îl voteze". "Acest "acord" oficializează nivelul record al cheltuielilor federale din timpul pandemiei și îl transformă în baza de referință pentru cheltuieli viitoare", a atras atenția, pe de altă parte, Nancy Mace, din Carolina de Sud.
De partea democrată, politicieni de stânga, precum Pramila Jayapal și Alexandria Ocasio-Cortez, au refuzat să susțină un text care, în opinia lor, a fost "impus" de republicani. Proiectul de lege suspendă plafonul datoriei până în 2025, adică după alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024. În schimb, unele cheltuieli vor fi limitate pentru a le menține stabile, cu excepția cheltuielilor militare, în 2024 și în creștere cu 1%, fără inflație, în 2025.
De asemenea, se prevede o reducere cu 10 miliarde de dolari a fondurilor alocate autorităților fiscale pentru modernizarea și intensificarea controalelor. Acordul prevede, totodată, recuperarea "miliardelor de dolari din fondurile necheltuite" alocate în perioada pandemiei.
Un punct important de dispută, compromisul include modificări ale condițiilor impuse pentru a primi anumite ajutoare sociale: crește de la 49 la 54 de ani vârsta până la care adulții fără copii trebuie să muncească pentru a primi asistență alimentară, dar elimină această cerință de muncă pentru veterani și persoanele fără adăpost.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...