Statele Unite a mai făcut un pas spre o posibilă intrare în incapacitate de plată a datoriei publice, după ce au colectat mai puține venituri fiscale decât se anticipa, aducând țara mai aproape de punctul în care nu își va putea îndeplini toate obligațiile. Este avertismentul lansat de Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. Într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, făcută publică de Trezorerie, Yellen a apreciat că zidul datoriei ar putea fi atins "chiar din 1 iunie". "Cea mai bună estimare a noastră este că nu vom fi capabili să îndeplinim toate obligațiile guvernului până la începutul lunii iunie, și potențial chiar din 1 iunie", i-a scris ea politicianului republican.
Acest lucru nu înseamnă o intrare în incapacitate de plată încă de luna viitoare, dar Statele Unite, care până acum au reușit să evite închiderea serviciilor jucându-se cu diferite linii contabile, s-ar afla de data aceasta într-o situație economică mult mai precară. Concret, Trezoreria ar trebui să aleagă între diferitele sale constrângeri în materie de cheltuieli, ceea ce ar putea să o determine să taie drastic în special în sănătate sau a celor legate de pensii, pentru a putea continua să își îndeplinească obligațiile legate de plățile viitoare ale datoriei.
"Imposibil de prevăzut"
"Este imposibil de prezis cu certitudine data exactă la care Trezoreria nu va mai putea plăti facturile guvernului și voi continua să țin Congresul la curent în următoarele săptămâni, pe măsură ce informațiile vor fi disponibile", a adăugat Janet Yellen. Într-un comunicat, Biroul de buget al Congresului (CBO) a confirmat estimarea Trezoreriei, afirmând că, "deoarece campania de returnare a taxelor a fost mai slabă decât se anticipase inițial, credem acum că există un risc semnificativ mai mare ca Trezoreria să rămână fără fonduri până la începutul lunii iunie.
Congresul american trebuie să voteze în mod regulat pentru a majora plafonul datoriei guvernului federal, un proces care a fost efectuat de 78 de ori de la începutul anilor 1960, în cea mai mare parte fără dezbateri. Anul acesta însă, republicanii, care dețin o ușoară majoritate în Cameră de la începutul anului 2022, refuză să acorde ceea ce ei consideră a fi un cec în alb administrației președintelui Biden și doresc, în schimb, ca o creștere a plafonului să fie însoțită de reduceri considerabile ale cheltuielilor federale. Guvernul federal a atins plafonul de 31.000 de miliarde de dolari la jumătatea lunii ianuarie, ceea ce a obligat Trezoreria să ia o primă serie de măsuri, în primul rând contabile, pentru a se menține la acest nivel.
"O catastrofă economică și financiară".
Din partea Casei Albe, Joe Biden a declarat în repetate rânduri că plafonul ar trebui ridicat necondiționat, considerând că datoria este rezultatul politicilor anterioare ale tuturor administrațiilor, din ambele partide. Într-un comunicat, președinția a anunțat că Joe Biden l-a sunat luni pe Kevin McCarthy pentru a-l invita la o întâlnire marți, 9 mai, cu principalii lideri democrați și republicani din Congres. Miercurea trecută, Camera Reprezentanților a votat un text propus de McCarthy care prevedea reducerea cheltuielilor federale cu 4.500 de miliarde de dolari în următorii zece ani, în schimbul unei creșteri a plafonului cu 1.500 de miliarde de dolari sau a unei clauze de suspendare la 31 martie 2024, ceea ce ar face din datorie o temă majoră în campania prezidențială pentru alegerile din noiembrie acel an.
După publicarea scrisorii lui Janet Yellen, contul de Twitter al republicanilor din Camera Reprezentanților a reamintit că "legea 'Limit, Save, Grow' va limita cheltuielile nesăbuite ale Washingtonului. Este puțin probabil ca proiectul de lege să treacă de Senat, controlat de democrați. "Este timpul să lăsăm deoparte interesele partizane și să facem ceea ce este corect și necesar pentru poporul american și să evităm primul default guvernamental care ar prăbuși piețele, ar crește costurile pentru familii și le-ar pune sub semnul întrebării economiile pentru pensie", au declarat luni liderii democrați din Congres, Chuck Schumer (Senat) și Hakeem Jeffries (Camera Reprezentanților), într-un comunicat comun. Cele două partide trebuie însă să ajungă rapid la un acord: actuala sesiune a Congresului are la dispoziție doar 12 zile de dezbateri la Capitoliu până la 1 iunie.
O intrare în incapacitate de plată "ar provoca o catastrofă economică și financiară", a avertizat dna Yellen la 25 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...