SUA, Australia și Marea Britanie, alianță strategică împotriva Chinei VIDEO

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O alianță care va schimba multe la nivel internațional
O alianță care va schimba multe la nivel internațional
Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, notează AFP.

Acest anunţ spectaculos a torpilat un uriaş contract încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.

"Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei", a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o "decizie regretabilă" şi "contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia", potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.

Youtube video image

Şi nu este sigur că Parisul se consolează cu afirmaţiile conciliante ale lui Joe Biden care a dat asigurări miercuri că Statele Unite doresc "să colaboreze strâns cu Franţa" în această zonă foarte strategică. Parisul "este un partener-cheie" al Statelor Unite, a mai spus el.

"Regatul Unit, Australia şi SUA vor fi legate şi mai strâns, ceea ce reflectă nivelul de încredere dintre noi şi profunzimea prieteniei noastre", a declarat Boris Johnson, care a obţinut astfel un succes diplomatic sigur în strategia sa pentru a evita izolarea internaţională după Brexit.

"Pe baza istoriei noastre comune a democraţiilor maritime, ne angajăm într-o ambiţie comună pentru a sprijini Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară", potrivit unui comunicat comun al celor trei parteneri, care precizează că este o chestiune de propulsie, şi nu de armament.

"Singura ţară cu care Statele Unite au împărtăşit vreodată acest tip de tehnologie de propulsie nucleară este Regatul Unit" din 1958, indicase mai devreme un responsabil cu rang înalt de la Casa Albă. "Este o decizie fundamentală, fundamentală. Va lega Australia, Statele Unite şi Regatul Unit pentru generaţii", a adăugat el.

Noua Zeelandă a anunţat că viitoarele submarine ale vecinului şi aliatului australian nu vor fi binevenite în ţară. "Poziţia Noii Zeelande cu privire la interzicerea navelor cu propulsie nucleară în apele noastre rămâne neschimbată", a spus premierul Jacinda Ardern.

China nu a fost menţionată nici în declaraţiile orale ale liderilor australian, britanic şi american, nici în comunicatul lor care se referă la "pace şi stabilitate în regiunea indo-pacifică". Dar nu există nicio îndoială că noua alianţă vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor regionale ale Beijingului.

Joe Biden repetă de la alegerea sa că intenţionează să se confrunte cu China, la fel ca predecesorul său Donald Trump, dar într-un mod foarte diferit, fără o dispută faţă în faţă.

Citește și Panică în Japonia. Submarin chinezesc în apele nipone

Miercuri, el a spus că doreşte astfel "să investească în cea mai mare sursă a noastră de forţă, alianţele noastre" şi vrea "să le actualizeze pentru a face faţă mai bine ameninţărilor de azi şi de mâine". De altfel, preşedintele american îi primeşte la 24 septembrie, la Washington, pe premierii Australiei, Indiei şi Japoniei pentru a relansa un format diplomatic, "Quad", în adormire de mai mulţi ani.

Anunţul de miercuri, în pofida precauţiilor de limbaj ale lui Joe Biden, ar putea foarte bine să afecteze o altă alianţă, cu Franţa, pentru că torpilează ceea ce uneori a fost numit "contractul secolului" pentru industria franceză de apărare. Naval Group din Franţa a fost selectat în 2016 de Canberra pentru a furniza 12 submarine cu propulsie convenţională (nenucleare) derivate din viitoarele submarine nucleare franceze Barracuda, pentru 50 de miliarde de dolari australieni (31 miliarde de euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel