Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
"Datoria dumneavoastră impune să-l declaraţi vinovat" de abuz de putere şi de obstrucţionare a activităţii Congresului, a continuat el, amintind că Senatul fusese conceput pentru a fi "înţelept", "imparţial", "deasupra disputelor partizane". Preşedintele Trump "şi-a încălcat jurământul", dar "nu este prea târziu ca noi să-l onorăm pe al nostru", a afirmat Adam Schiff, care exercită rolul de procuror şef în acest proces istoric.
Acest apel nu are totuşi nicio şansă să aibă efectul scontat: Constituţia americană impune necesitatea unei majorităţi de două treimi de voturi în Senat (67din 100) pentru destituirea unui preşedinte. Or, Donald Trump poate conta pe sprijinul ferm al 53 de aleşi republicani. Chiar dacă un ales sau doi creează supriza votând împotrivă, liderul de la Casa Albă este asigurat că va fi achitat miercuri. ceea ce îi va permite să revină hotărât la campania pentru realegerea sa.
Senatorii, constrânşi la tăcere de la deschiderea procesului său în urmă cu aproape trei săptămâni, îşi vor putea explica votul în alocuţiuni de zece minute care riscă să expună profundele divergenţe între democraţi şi republicani. Marţi seara, preşedintele american Donald Trump urmează să-şi prezinte discursul tradiţional asupra Stării Uniunii în faţa ambelor camere reunite în Congres.El ar putea profita de ocazie, pentru a poza din nou în victimă, pentru a-şi ataca rivalii şi a-şi lăuda bilanţul. Opoziţia ar putea să-i facă o primire zgomotoasă.
Citește și Avocații lui Trump au trecut la treabă. Prezintă primele argumente
"Sper că republicanii şi americanii realizează că această mascaradă total părtinitoare este exact aceasta: o mascaradă", a scris pe Twitter luni preşedintele, înaintea discursului său. Denunţându-i pe "democraţii stângii radicale care nu fac nimic", el şi-a exprimat din nou revolta împotriva "lansatorului de alertă", aflat la originea procesului său.
Vara trecută, un membru al comunităţii de informaţii îşi exprimase oficial îngrijorarea după ce aflase despre o convorbire telefonică între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. În acest cadru, Trump ceruse Kievului să facă o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Or, în acel moment, Casa Albă îngheţase un ajutor militar crucial pentru această ţară care luptă împotriva separatiştilor proruşi.
Această semnalare a declanşat deschiderea unei anchete pentru destituire în Camera Reprezentanţilor, controlată din ianuarie 2019 de democraţi. Pentru democraţi, convorbirea a fost o dovadă că preşedintele ar fi abuzat de puterile statului pentru a-şi "compromite" rivalul şi a "trişa".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...