SUA, în incapacitate de plată a datoriei? Christine Lagarde: Ar avea un impact extrem de grav!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Christine Lagarde președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE
Christine Lagarde președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că nu crede că SUA nu își vor plăti datoria, afirmând că un astfel de rezultat ar avea consecințe grave în întreaga lume.

"Am o încredere uriașă în Statele Unite", a declarat Lagarde într-un interviu pentru CBS. "Pur și simplu nu pot să cred că ar lăsa să se întâmple un astfel de dezastru major”, a punctat Lagarde, citată de Bloomberg.

"Dacă s-ar întâmpla, ar avea un impact extrem de negativ nu doar pentru această țară, unde încrederea ar fi pusă la îndoială, ci în întreaga lume", a adăugat Lagarde. "Înțeleg politica, am fost și eu în politică. Dar există un moment în care interesul superior al națiunii trebuie să prevaleze."

Comentariul șefei Băncii Centrale Europene cine în contextul în care SUA se confruntă cu o posibilă incapacitate de plată a datoriei care ar putea trimite o puternică undă de șoc în economia mondială. Administrația președintelui Joe Biden insistă asupra faptului că nu vor avea loc negocieri privind limitarea datoriei cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ai cărui colegi din particul Republican au încercat să lege o creștere a plafonului de reduceri ale cheltuielilor SUA.

Departamentul Trezoreriei al SUA recurge la măsuri extraordinare pentru a evita o depășire a limitei datoriei. McCarthy urmează să țină luni un discurs la Bursa de Valori din New York, care se așteaptă să se concentreze asupra impasului.

Bancheri americani importanți și oficiali precum secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, au avertizat de luni de zile împotriva aducerii SUA pe marginea prăpastiei.

O confruntare similară din 2011 a zguduit piețele financiare și a determinat Standard & Poor's să emită prima retrogradare din istorie a ratingului de credit al guvernului american. Atunci, președintele Barack Obama a fost de acord cu reduceri de cheltuieli de peste 2.000 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu pentru a pune capăt crizei.

Lagarde și-a lansat avertismentul după ce a participat la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional de la Washington, unde oficialii din domeniul finanțelor din întreaga lume au discutat despre perspectivele economice în contextul provocărilor reprezentate de inflație și de datoria ridicată, stimulată de pandemia Covid-19 și de războiul din Ucraina.

Confruntată cu presiuni pentru noi majorări de rate în zona euro pentru a contracara inflația, Lagarde a declarat că o restrângere limitată a creditării ar putea ușura sarcina BCE, reluând comentariile lui Yellen.

"Dacă nu acordă prea multe credite și dacă își gestionează riscul, s-ar putea reduce munca pe care trebuie să o facem pentru a reduce inflația", a spus Lagarde. "Dar dacă atunci vor reduce prea mult creditul, atunci, acest lucru va greva excesiv asupra creșterii".

Este "un echilibru fin", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel