SUA: Marile companii din domeniul tehnologiei au pierdut 3.500 miliarde $
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Volatilitatea pieței le-a jucat feste
Volatilitatea pieței le-a jucat feste
De la începutul acestui an, cele mai mari companii americane din domeniul tehnologiei s-au ”ieftinit” cu 3.450 de miliarde de dolari.

Începând din 3 ianuarie și până pe 27 octombrie, capitalizarea combinată a Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Netflix și Tesla a scăzut cu 31,66% - de la 10.900 de miliarde de dolari la puțin sub 7.450 de miliarde de dolari, potrivit datelor de tranzacționare.

De la începutul anului, companiile au înregistrat următoarele rezultate:

- Capitalizarea Apple s-a redus cu 20,36%, de la 2.910 miliarde de dolari la 2.320 miliarde de dolari;

- Capitalizarea Amazon s-a diminuat cu 33,14%, de la 1.690 de miliarde de dolari la 1.130 de miliarde de dolari;

- Capitalizarea Alphabet a coborât cu 33,19%, de la 1.790 de miliarde de dolari la puțin sub 1.200 de miliarde de dolari;

- Valoarea de piață a Meta a scăzut cu 71,47%, de la 922,45 mld. dolari la 263,23 mld. dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere de pe listă;

- Capitalizarea Microsoft s-a micșorat cu 33,07%, de la puțin sub 2.530 miliarde de dolari la 1.690 miliarde de dolari;

- Netflix s-a prăbușit cu 50,32%, de la 267,46 miliarde de dolari la 132,89 miliarde de dolari.

- Valoarea Tesla a pierdut 32,95%, de la 1.060 miliarde de dolari la puțin sub 710,78 miliarde de dolari.

Scăderea valorii de piață a companiilor ar fi fost și mai mare dacă nu ar fi existat o redresare a acțiunilor Netflix. Acțiunile au trecut la o creștere solidă la mijlocul lunii octombrie și de atunci au câștigat puțin peste 27%. Cotațiile au fost susținute de raportul financiar pentru al treilea trimestru, în care compania a anunțat venituri de 7,93 miliarde de dolari și un profit pe acțiune (EPS) de 3,1 dolari. Această cifră a depășit cu mult previziunile analiștilor, care estimau venituri de 7,85 miliarde de dolari și un profit pe profit de 2,18 dolari.

Apple a suferit cea mai mică pierdere dintre cele șapte nume mari. Joi,, compania și-a publicat rezultatele financiare pentru al treilea trimestru, care au demonstrat o scădere a veniturilor provenite din vânzările iPhone. Cu toate acestea, a încheiat cu venituri record de 90,1 miliarde de dolari pentru această perioadă, în timp ce analiștii de pe Wall Street prognozaseră 88,76 miliarde de dolari. Profitul pe acțiune a fost de 1,29 dolari în loc de 1,26 dolari, cât se aștepta.

În aceeași zi cu Apple, Amazon și-a prezentat raportul trimestrial. Compania a raportat cea mai slabă rată de creștere pentru unitatea sa Amazon Web Services (AWS) și a furnizat, de asemenea, previziunile sale pentru trimestrul al patrulea. Compania se așteaptă la o creștere a veniturilor cu 2-8%, până la 140-148 miliarde de dolari. Analiștii se așteptau însă ca cifra să ajungă la 155,15 miliarde de dolari. Drept urmare, acțiunile Amazon au scăzut cu 16,28% în post-market, dar acest lucru nu a fost luat în calcul la calcularea variației capitalizării companiei de la începutul anului.

Citește și Portugalia: Un singur complex hotelier vrea să angajeze 8.000 de oameni

Citește și Finlandezii de la Fortum vor să contruiască centrale nucleare mici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel