Această proiect legislativ de 1.700 de miliarde de dolari ar urma să adoptat vineri fără schimbări majore în camera inferioară cu scopul de a evita o paralizie a statului (celebrul "shutdown"), care ar putea interveni chiar în acea seară dacă niciun text nu a fost aprobat de Congres.
"Acest text trebuie să fie aprobat, deoarece va aduce beneficii familiilor, veteranilor, securităţii noastre naţionale şi chiar sănătăţii instituţiilor noastre democratice", a declarat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, înainte de vot.
Proiectul amendează într-adevăr o lege care datează din secolul al XIX-lea pentru a menţiona că vicepreşedintele american nu poate interveni direct în certificarea rezultatelor electorale.
Donald Trump s-a folosit de ambiguităţile vechiului text pentru a sugera că Mike Pence, vicepreşedintele său, ar fi putut opri venirea la putere a lui Joe Biden după o victorie pe care republicanul în exerciţiu nu a vrut să o recunoască - unul dintre elementele care au condus la asaltul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021.
Trump, din nou candidat pentru 2024, a descris joi textul drept "abominaţie", "vândut" "extremei stângi", elitelor capitalei şi lobby-urilor.
Acest buget urmează să finanţeze funcţionarea statului federal american - forţele de ordine, diplomaţia, forţele armate, politica economică etc. - până în septembrie 2023.
Cu o majoritate democrată în Cameră pentru câteva zile şi la o zi după o vizita preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, salutată cu căldură de imensa majoritate a parlamentarilor, rezultatul pozitiv al adoptării textului nu este pus la îndoială.
Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Cameră, le-a cerut aleşilor din tabăra lui să voteze împotriva proiectului de lege pentru a amâna votul şi pentru a beneficia de o mai mare marjă de manevră după sărbători, când noua majoritate republicană din Cameră, rezultată din alegerile de la jumătatea mandatului, va intra în funcţie.
Dar senatorii republicani l-au ignorat în mare măsură, dându-le democraţilor aproape 20 de voturi pentru a adopta proiectul de lege joi după-amiază, cu 68 de voturi contra 29.
Miercuri seara, un dezacord privind imigraţia a amânat cu câteva ore adoptarea textului - subiect exclus în cele din urmă de la vot pentru a nu bloca trecerea lui rapidă.
Tesla apelează la reducerile de preţuri pentru a-şi creşte livrările
Constructorul de automobile electrice Tesla Inc. a decis să ofere clienţilor americani un discount de 7.500 de dolari, dacă aceştia achiziţionează două dintre cele mai ieftine modele produse de Tesla până la finele anului, o iniţiativă care va relansa dezbaterile cu privire la problemele cu care se confruntă Tesla în a-şi atinge ţinta de livrări, transmite Bloomberg.
Discount-ul de 7.500 de dolari oferit de Tesla celor care cumpără un sedan Model 3 sau un SUV Model Y este dublu faţă de ceea ce oferea aceeaşi companie la începutul acestei luni, şi cel mai probabil are legătură cu modificările în legislaţia fiscală americană ce urmează să intre în vigoare în 2023.
Conform modificărilor aduse de Inflation Reduction Act la stimulentele federale pentru achiziţionarea de automobile electrice, achiziţionarea unui automobil Tesla ar urma să aducă cumpărătorului credite fiscale în valoare de 3.750 de dolari, începând din luna ianuarie 2023. Însă lucrurile s-au schimbat săptămâna aceasta, când Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că a decis să amâne publicarea normelor metodologice, ceea ce ar putea permite anumitor consumatori să beneficieze de credite fiscale în valoare de 7.500 de dolari la începutul anului următor.
Este ceva neobişnuit pentru Tesla să ofere reduceri atât de mari, în condiţiile în care de mai mulţi ani fondatorul şi directorul general Elon Musk a impus o politică strictă de discounturi zero. Însă un discount de 7.500 de dolari este cel mai recent semnal că prognozele lui Elon Musk, referitoare la un sfârşit de an "de poveste" nu se vor îndeplini. Tesla a redus preţurile şi producţia în China iar Musk a criticat în repetate rânduri Rezerva Federală americană pentru că a majorat dobânda de referinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...