SUA renunță la tratatul fiscal cu Ungaria. Să fie învățătură de minte

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
O încercare de a determina Budapesta să se răzgândească
O încercare de a determina Budapesta să se răzgândească
Statele Unite au anunțat că au decis să denunțe tratatul fiscal cu Ungaria, o decizie care vine după ce Budapesta a blocat implementarea de către Uniunea Europeană a unei cote minime de impozitare de 15% pentru multinaționale.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei a explicat această decizie prin faptul că Ungaria și-a redus impozitul pe profit la 9%, față de 21% în SUA, ceea ce dezavantajează partea americană, potrivit publicației economice ZoneBourse.

"Beneficiile nu mai sunt reciproce, cu o pierdere semnificativă de venituri potențiale pentru SUA", a explicat oficialul de la Washington. 

O serie de analiști sunt însă de părere că anunțul făcut de Trezoreria Statelor Unite și care ar trebui să intre în vigoare în termen de șase luni, pare, mai degrabă o încercare de a exercita presiuni asupra autorităților de la Budapesta decât o intenție fermă. Pur și simplu se dorește ca premierul Viktor Orban să accepte implementarea cotei minime de impozitare de 15%.

"Ungaria a sporit îngrijorările guvernului american prin blocarea directivei UE privind rata minimă globală de impozitare", a subliniat același purtător de cuvânt. "Dacă Ungaria ar aplica această cotă minimă, acordul ar fi mai puțin dezechilibrat", a adăugat el.

Citește și Mișcări disperate ale Ungariei pentru a-și apăra moneda națională

Banca centrală a Ungariei a majorat cu două puncte procentuale, la un incredibil 9,75 la sută, dobânda acordată la depozite. Decizia a fost luată într-o ședință extraordinară. Majorarea vine la o săptămână după o altă surpriză, când dobânda-cheie a fost ridicată dintr-odată cu 1,85 puncte procentuale, tot pentru a proteja forintul.

Acum, banca centrală mărește dobânda la depozite la 9,75 la sută în încercarea de a face mai scumpe pariurile împotriva monedei proprii. Cursul a ajuns la maxime istorice, euro a depășit 400 de forinți. Decizia de acum o săptămână trebuia să stopeze mișcarea, însă cotațiile euro au urcat până la 415 forinți, iar banca centrală a considerat că este nevoie de o nouă intervenție de urgență.  

Situația Ungariei a devenit extrem de delicată, cu un deficit bugetar mare, generat de politicile populiste ale lui Viktor Orban, menite să-i asigure victoria în alegerile din această primăvară. În același timp, guvernul a venit cu noi taxe pentru companiile mari, ceea ce degradează sensibil mediul economic. În plus, din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul, Ungaria nu are aprobată finanțarea prin PNRR și riscă blocarea fondurilor europene din cauza nerespectării statului de drept.

Citește și Prețul benzinei în Ungaria rămâne 6 lei/litru. V. Orban anunță și alte măsuri

Guvernul Ungariei prelungeşte îngheţarea preţurilor la alimente şi benzină până la 1 octombrie, iar moratoriul asupra creditelor şi blocarea dobânzilor până la 31 decembrie, a anunţat, joi, prim-ministrul ungar Viktor Orbán pe pagina sa de socializare.

"Prelungim îngheţarea preţurilor! Benzina rămâne la 480 de forinţi (6 lei)" - scrie în postare, sub o fotografie a premierului. Guvernul de la Budapesta a plafonat recent prețurile la gaze, energie electrică dar și benzină, după ce prețurile au început să urce vertiginos la nivel mondial.

Din cauza plafonării preţului carburanţilor pe piaţa en gros, compania MOL pierde 34,5 forinţi (0,45 de lei) la fiecare litru de carburant vândut, a transmis compania petrolieră, miercuri, agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit MOL, compania respectă decizia Guvernului Ungariei cu privire la preţul carburanţilor şi îşi informează clienţii, aşa cum prevede hotărârea de guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel