SUA vor o plafonare în trei etape a prețului la petrolul rusesc

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o propunere
Este o propunere
Noile sancțiuni impuse Rusiei de către țările G7 vor viza petrolul și produsele derivate și se vor aplica în trei etape, a declarat marți Ben Harris, un oficial de rang înalt al Trezoreriei SUA, în cadrul Conferinței europene Argus pe tema petrolului, desfășurată la Geneva.

Harris, secretarul adjunct al Trezoreriei pentru politică economică, a declarat că sancțiunile G7 vor viza țițeiul rusesc, în timp ce sancțiunile ulterioare se vor concentra pe motorină și, în cele din urmă, pe produsele cu valoare mai mică.

Grupul celor șapte state industrializate încearcă să găsească modalități de a limita profiturile Rusiei din exportul de petrol pe fondul războiului din Ucraina. 

Multe țări au interzis importurile de țiței și combustibil rusesc, dar Moscova și-a menținut în mare parte veniturile prin creșterea vânzărilor de petrol către Asia, în special către China și India.

Prețul la care vor fi plafonate vânzările de petrol rusesc nu a fost decis, a declarat Harris, adăugând că acesta va fi suficient de ridicat pentru a oferi un stimulent pentru menținerea producției și peste costul marginal de producție pentru cel mai scump zăcământ din Rusia.

Sancțiunile atât din partea G7, cât și din partea Uniunii Europene vor intra în vigoare începând cu 5 decembrie. De la această dată, UE va interzice transporturile maritime de petrol rusesc, urmând că de la 5 februarie să fie redus comerțul cu servicii financiare.

Petrolul s-a scumpit pe piețele lumii 

Între timp, prețul petrolului a înregistrat o creștere pe piețele internaționale înaintea reuniunii OPEC+, care și-a propus să discute o reducere a cotelor de producție. 

Astfel, petrolul marca Brent cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a crescut cu 64 de cenți, sau 0,7%, la 89,50 dolari pe baril până la ora 0823 GMT, după ce a câștigat peste 4% în sesiunea precedentă.

Contractele futures pentru țițeiul american au câștigat, la rândul lor, 46 de cenți, sau 0,6%, la 84,09 dolari pe baril, după ce s-au majorat cu peste 5% în ședința precedentă.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți în mod colectiv sub denumirea OPEC+, se așteaptă ca miercuri să reducă producția cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) la prima lor reuniune în persoană din 2020, potrivit unor surse OPEC.

Reducerile voluntare ale membrilor individuali ar putea veni în plus, ceea ce ar face ca aceasta să fie cea mai mare reducere a lor de la începutul pandemiei COVID-19, au declarat sursele OPEC.

"Ne așteptăm la o reducere substanțială, care nu numai că va contribui la înăsprirea fundamentelor fizice, dar trimite un semnal important către piață", a declarat Fitch Solutions într-o notă. Ministrul petrolului din Kuweit a declarat că OPEC+ va lua o decizie adecvată pentru a garanta aprovizionarea cu energie și pentru a servi interesele producătorilor și consumatorilor.

Citește și Record la Bursa din Londra: Prețul celui mai utilizat metal a explodat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...


pixel