SUA vor să vândă multe drone militare. Ce le împiedică

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cât mai multe
Cât mai multe
Administrația Trump intenționează să revină asupra unui acord de neproliferare datând din perioada Războiului rece pentru a permite industriei de apărare a Statelor Unite să vândă mai multe drone de fabricație americană în cât mai multe țări, informează agenția Reuters, citând trei surse din respectivul domeniu și un responsabil al guvernului federal. 

În virtutea preconizatei modificări, SUA vor putea vinde drone americane armatelor din țări precum Iordania și Emiratele Arabe Unite, aflate acum sub interdicția Missile Technology Export Control Regime - MTCR, un pact încheiat în 1987 și la care au aderat 34 de națiuni. În același timp însă, acest lucru ar putea determina alți producători de arme, precum Rusia, să compromită respectarea MTCR. 

Potrivit Reuters, modificarea MTCR face parte dintr-o strategie mai amplă promovată de administrația Trump cu scopul de a spori exporturile de arme. Washingtonul a remaniat o serie întreagă de reglementări în domeniul exporturilor de arme și a retras Statele Unite din mai multe tratate internaționale, în special din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mică de acțiune (INF) și Tratatul Cer deschis. 

Ocolind însă MTCR, marile întreprinderi americane ale industriei apărării, inclusiv General Atomics Aeronautical Systems și Northrop Grumman, ar putea intra pe noi piețe dominate, în prezent, de ofertele mai puțin sofisticate ale Chinei și Israelului, care nu sunt părți ale Regimului de control al tehnologiilor și rachetelor. Refuzând să confirme informația, șefa Administrației pentru securitatea tehnologiilor de apărate, structură a Pengatonului, Heidi Grant, a declarat, totuși, că SUA sunt nerăbdătoare să consolideze armatele aliate. 

Citește și Joe Biden către Trump: Te va scoate armata din Casa Albă

Heidi Grant a subliniat, de asemenea, că aceste drone ar putea ajuta țările aliate să lupte împotriva terorismului, să asigure un control sporit la frontiere și să stopeze amenințările înainte ca ele să atingă teritoriul SUA. Interlocutorii agenției Reuters au menționat că agențiile americane, în special Departamentele pentru Comerț, Energie, Justiție și Securitate internă au aprobat modificarea luna trecută, iar Departamentul de stat ar urma să autorizeze primele vânzări de drone începând cu această vară.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel