Submarinele SUA vor fi dotate cu tunuri laser
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Submarinele vor dotate cu superarme
Submarinele vor dotate cu superarme
Un nou program de cercetare al US Navy sugerează faptul că submarinele ar putea fi dotate cu arme laser, într-un viitor nu prea îndepărtat.

La o primă privire, proiectul pare a fi unul de rutină, dezvoltatea unor conectori care să suporte transmiterea a sute de kilowatti de electricitate.

Ideea este că submarinele vor fi practic niște baterii uriașe, care vor cuporta utilzarea armelor laser, a platformelor submarine sau a echipamentelor folosite pentru operațiunile forțelor speciale. Soluția la ora actuală este una primitivă, submarinele fiind nevoite să remorcheze generatoare pentru a susține astfel de sisteme.

Noua propunerea ar putea însemna un sistem atașat extern la submarin, dar care este conectat doar la interiorul submarinului prin intermediul unor conectori”, spune Bryan Clark, fost ofițer de submarin al Marinei care acum este analist pentru Centrul de evaluare strategică și bugetară. „Acești conectori electrici care asigură un circuit electric între interiorul și exteriorul submarinului, dar care sunt construiți în carenă, astfel încât cablurile nu trebuie să treacă prin corpul submarinului”.

Acest sistem va permite montarea unui laser extern pe submarin. ”Un astfel de laser va putea fi montat în afara corpului presurizat al submarinului. De pildă acestea ar putea fi montate pe corpul de navigație, care este inundat atunci când submarinul este scufundat. Laserele montate pe corpul de navigație va permite, atunci când submarinul este la suprafață, să fie folosite pentru a deruta senzori optici sau a distruge aeronave cu sau fără echipaj uman la bord”, a mai explicat Bryan Clark.

Submarinele care fac praf tot ce le iese în cale. Clasament

O altă variantă este montarea laserelor pe un catarg. În ambele cazuri, submarinul va fi nevoit să iasă la suprafață parțial. Spre deosebire de un tun sau rachetă, laserul poate fi configurat astfel încât acesta să tragă vertical ghidat cu ajutorul oglinzilor”.

Optical Physics Company, o firmă de tehnologie din California, a creat un sistem de ghidaj al razei pentru laserul care se montează pe catarg.

Acest sistem de ghidaj poate urmări ținta și să nimerească obiectivul cu ajutorul unei raze cu un diamentru de 30 de cm. Sistemul poate avea opțional componente optice adaptive pentru a schimba lungimea de undă a razei laserului HEL (high energy laser), prn care să compenseze distorsiunile atmosferice care pot reduce eficiența acestei arme în condiții marine”.

Dacă marina militară americană va putea dezvolta acești conectori, generatorul de putere și alte sisteme necesare pentru a putea fi montate pe submarine armele laser, potențialul ar putea fi enorm. Un submarin care se furișează și iese din adâncuri pentru un atac surpriză, un foc cu laser ar putea fi devastator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel