Submarinul secret al rușilor. Britanicii și chinezii știu ce ascunde Moscova
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Probabil nu se va afla niciodată adevărul
Probabil nu se va afla niciodată adevărul
Prima zi a acestei luni a fost marcată de un eveniment care a readus în memoria opiniei publice tragedia submarinului rusesc Kursk, care a costat viața a 108 oameni și care s-a scufundat din motive și azi destul de confuze. 19 ani mai târziu, tot în Marea Barentz o explozie produsă la bordul altui submarin rusesc, mașinărie secretă, a provocat moartea a 14 specialiști. Dar Moscova refuză să spună adevărul despre această navă. 

Dar alții au aflat ce ascunde submarinul Loșarik, submarinul-spion care, potrivit publicației britancie The Times, a fost elementul cheie în cursa pentru cucerirea supremației în zona arctică. Calificând-o drept o navă unică în felul ei, ziarul notează, printre altele, că submarinul, construit din titan pentru a-i permite să se scufunde până la peste 1000 de metri adâncime, poate dezvolta o viteză de circa 30 de norduri.

Interiorul este și el altfe, fiind compus din șase-șapte sfere interconectate, ceea ce îi permite să lucreze la mari adâncimi. În plus, echipajul este format din specialiști de elită, care lucrează într-un departament secret de cercetări subacvatice și care funcționează ca o unitate a armatei, dar separat de Marina militară a Rusiei.

La rândul ei, publicația chineză Sina apreciază că Loșarik reprezintă un subiect delicat pentru Kremlin ținând cont de misiunile submarinului. După toate probabilitățile, în momentul accidentului, nava laborator avea sarcina de a analiza topografia fundului mării, care se modifică aproape constant în funcție de diferiți factori, operațiune necesară pentru a asigura securitatea deplină a submarinelor nucleare din ultimă generație.

Citește și Explozie la bordul unui submarin rus. 14 morți și foarte multe SECRETE

Tot Sina avansează și o altă ipoteză: Loșarik fusese trimis să pregătească lansarea unor sonare noi, perfecționate. Preocuparea rușilor pentru astfel dispozitive a fost dezvăluită recent. Respectivele sonare sunt destinate depistării sbumarinelor nucleare americane și pentru extinderea posibilităților de apărare a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel