Submarinul secret al rușilor. Britanicii și chinezii știu ce ascunde Moscova

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Probabil nu se va afla niciodată adevărul
Probabil nu se va afla niciodată adevărul
Prima zi a acestei luni a fost marcată de un eveniment care a readus în memoria opiniei publice tragedia submarinului rusesc Kursk, care a costat viața a 108 oameni și care s-a scufundat din motive și azi destul de confuze. 19 ani mai târziu, tot în Marea Barentz o explozie produsă la bordul altui submarin rusesc, mașinărie secretă, a provocat moartea a 14 specialiști. Dar Moscova refuză să spună adevărul despre această navă. 

Dar alții au aflat ce ascunde submarinul Loșarik, submarinul-spion care, potrivit publicației britancie The Times, a fost elementul cheie în cursa pentru cucerirea supremației în zona arctică. Calificând-o drept o navă unică în felul ei, ziarul notează, printre altele, că submarinul, construit din titan pentru a-i permite să se scufunde până la peste 1000 de metri adâncime, poate dezvolta o viteză de circa 30 de norduri.

Interiorul este și el altfe, fiind compus din șase-șapte sfere interconectate, ceea ce îi permite să lucreze la mari adâncimi. În plus, echipajul este format din specialiști de elită, care lucrează într-un departament secret de cercetări subacvatice și care funcționează ca o unitate a armatei, dar separat de Marina militară a Rusiei.

La rândul ei, publicația chineză Sina apreciază că Loșarik reprezintă un subiect delicat pentru Kremlin ținând cont de misiunile submarinului. După toate probabilitățile, în momentul accidentului, nava laborator avea sarcina de a analiza topografia fundului mării, care se modifică aproape constant în funcție de diferiți factori, operațiune necesară pentru a asigura securitatea deplină a submarinelor nucleare din ultimă generație.

Citește și Explozie la bordul unui submarin rus. 14 morți și foarte multe SECRETE

Tot Sina avansează și o altă ipoteză: Loșarik fusese trimis să pregătească lansarea unor sonare noi, perfecționate. Preocuparea rușilor pentru astfel dispozitive a fost dezvăluită recent. Respectivele sonare sunt destinate depistării sbumarinelor nucleare americane și pentru extinderea posibilităților de apărare a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel