2025, un an de sacrificiu. Adrian Negrescu: ”Este vremea celor care au curaj”
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
În prezent, Banca Centrală a Suediei derulează un proiect pilot, în parteneriat cu firma Accenture Plc, ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.
Suedia a fost una dintre primele ţări din lume care a analizat posibilitatea introducerii unei monede digitale şi, totodată, este statul cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului.
Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.
"Proiectul e-krona se dezvoltă, de la simulare la cooperarea cu participanţii externi în mediul de testare", se arată în comunicatul Riksbank.
Instituţia anunţa în aprilie că va introduce anul viitor băncile în testarea modului în care e-krona ar putea gestiona plăţile comerciale şi de retail în lumea reală. Până acum, programul pilot e-krona a fost doar simulat de Riksbank, dar va fi extins în următoarea sa fază prin includerea altor participanţi, cum ar fi băncile comerciale.
"Pentru Handelsbanken, proiectul reprezintă oportunitatea de a participa la ceea ce ar putea fi prima monedă digitală bancară centrală din lume care va fi disponibilă publicului", se arată în comunicatul creditorului suedez.
Şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.
Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.
Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizori de servicii de plată şi utilizatorii finali.
"Deşi în prezent nu va fi modificată strategia BoJ şi nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că iniţierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar", a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
Prețul barilului marca Brent,...
La începutul anului 2025,...
S-a procedat la două emisiuni.
Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...
În total, aproximativ 2.500 de...
Secretarul general al OPEC,...
Șase state membre ale Uniunii...
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...
2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.
Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...
Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...
Optimism, la începutul...
Cel mai mare fond de pensii din...
Dolarul a urcat puternic luni,...
Adrian Negrescu este invitat,...
Autoritatea pentru...
Donald Trump și interesul...
Veniturile totale medii lunare...
Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
Potrivit estimărilor realizate...
Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...
Arabia Saudită plănuiește să valorifice toate resursele...
O nouă ordonanță intrată în vigoare din luna decembrie...