Suma colosală pe care lumea o plătește pentru războiul dus de Rusia în Ucraina
Autor: Oana Pavelescu | 27 sep 2022, 07:20
Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina are un preț exorbitant
Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina are un preț exorbitant
Invazia Rusiei în Ucraina va costa 2.800 de miliarde de dolari în scăderea producției economice până la sfârșitul anului 2023, potrivit OCDE. Grupul cu sediul la Paris a adăugat că această sumă ar putea crește în funcție de modul în care evoluează criza energetică din Europa.

 "Plătim un preț foarte mare pentru război", a declarat economistul șef al OCDE, potrivit Wall Street Journal citat de Insider. 

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei va costa lumea 2.800 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea crește dacă criza energetică din Europa se va agrava până la raționalizarea energiei în lunile de iarnă, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. 

De la invazia din februarie, conflictul a devenit cel mai grav care a avut loc în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar creșterea ulterioară a prețurilor la gazele naturale și la energie electrică a zguduit economiile și a tensionat lanțurile globale de aprovizionare. 

"Plătim un preț foarte mare pentru război", a declarat Álvaro Santos Pereira, economistul șef interimar al OCDE, potrivit Wall Street Journal. 

OCDE a prognozat luni că economia mondială va crește cu 3% în 2022 și cu 2,2% în 2023. Aceasta este o prognoză revizuită, în scădere de la 4,5% și 3,2% pentru anul acesta și, respectiv, anul viitor. 

În special în zona euro, prognoza din iunie a OCDE era o creștere de 1,6% în 2023. Revizuirea de luni a coborât-o la 0,3%. 

În Germania, cea mai mare economie a Europei, cifra a fost revizuită de la o creștere de 1,7% la o contracție de 0,7%. 

Și toate aceste cifre s-ar putea înrăutăți dacă o iarnă severă va exacerba criza energetică din Europa, a declarat grupul economic cu sediul la Paris. O creștere a prețurilor la energie apăsa asupra producției economice a Europei, astfel încât aceasta ar fi cu 1,3% mai mică în 2023, în condițiile în care economia mondială ar crește cu 1,7%. 

O penurie de energie în Europa ar putea determina o raționalizare a livrărilor dacă iarna este deosebit de aspră. Acest risc ar putea fi oarecum minimizat, a declarat OCDE, dacă consumul de energie ar fi redus cu până la 15%.

Și în timp ce plafonarea prețurilor poate ajuta la reducerea presiunii pe termen scurt asupra gospodăriilor, a precizat Pereira, aceasta poate înrăutăți măsurile de consum. 

"Dacă doriți să economisiți energie, prețurile mai mari înseamnă mai puțin consum", a spus el, potrivit Journal.

Între timp, Germania a semnat duminică un acord privind gazele naturale cu Emiratele Arabe Unite, marcând o altă măsură luată de o țară europeană pentru a-și asigura aprovizionarea suplimentară cu energie înainte de iarnă. 

"Acest lucru marchează o etapă importantă în construirea unei infrastructuri de aprovizionare cu GNL în Germania și în stabilirea unei aprovizionări cu gaze mai diversificate", a declarat gigantul german RWE cu privire la acest acord. 

Citește și:

Serghei Lavrov, criptic: Ar trebui să îl citiți pe Putin mai des și mai atent

Aflat la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Serghei Lavrov în mod surprinzător a susținut o conferință de presă.

Întrebat de reporteri la despre ce urmează în după invadarea Ucrainei de către Rusia, ministrul de externe Serghei Lavrov a avut un sfat simplu: "Ar trebui să îl citiți pe Putin mai des și mai atent", a spus el unui jurnalist care a întrebat despre finalul pe care Moscova îl așteaptă în conflictul care a ajuns deja în cea de a șaptea lună, pentru a lămuri și înțelege discursul președintelui Rusiei mai ales că în discursurile sale Vladimir Putin nu mai vorbește de obiective clare pentru ceea ce el numește ”operațiune specială”. 

Întrebat în repetate rânduri dacă Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a apăra părțile ocupate din Ucraina pe care intenționează să le anexeze, Lavrov nu a oferit nicio clarificare suplimentară.

Vladimir Putin a atras condamnări din partea liderilor SUA și ai țărilor europene pentru comentariile de miercuri în care a sugerat că Rusia va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a apăra zonele după ce le va declara parte a teritoriului său. Kremlinul organizează "referendumuri" pe care ONU le-a denunțat ca fiind ilegale, iar o agenție de presă de stat a raportat sâmbătă că anexarea ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Dar când i s-a cerut să clarifice dacă comentariul lui Putin însemna că Rusia va fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra zonele anexate - teritoriu pe care Ucraina a promis că îl va recuceri militar - Lavrov a intrat într-o lungă discuție despre "anularea culturii" în ceea ce privește versiunea Moscovei asupra conflictului.

"Întregul teritoriu al Federației Ruse, care este inclus și poate fi inclus în Constituție, se află necondiționat sub deplina apărare a statului", a fost cât se poate de clar. "Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse acoperă întregul său teritoriu".

Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să negocieze cu Occidentul, dar nu va prelua inițiativa. "Întotdeauna este mai bine să vorbești decât să nu vorbești", a spus el. "Dar, în situația în care ne aflăm, Rusia pur și simplu nu va face primii pași". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe