Standardele de cost aprobate la nivel național stau la baza fundamentării sumelor necesare finanțării serviciilor sociale destinate protecției copilului și protecției persoanelor adulte din bugetul de stat, realizată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și transmise Ministerului Finanțelor în vederea repartizării acestora, în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale.
Prin anexa la prezentul act normativ este actualizat cuantumul fiecărui standard de cost. Prin urmare, proiectul de act normativ are în vedere actualizarea standardelor de cost utilizate în prezent în ceea ce privește domeniul protecției copiilor aflați în sistemul de protecție specială, cu includerea în structura acestora a sumelor actualizate și mărite ca urmare a intrării în vigoare a altor acte normative, prin care s-a aprobat acest lucru.
Mai mult, actualizarea acestor standarde devine necesară inclusiv prin prisma creșterii, la nivel național, a costurilor locuirii (electricitate, gaze, apă, alți combustibili, întreținerea locuinței, alte produse și servicii) ceea ce a îngreunat semnificativ eforturile autorităților de la nivel local privind încadrarea în anvelopa bugetară alocată în baza actualelor standarde de cost. (...)
La data de 8 iulie 2022 au fost publicate de către Institutul Național de Statistică datele actualizate referitoare la nivelul și structura cheltuielilor totale de consum pentru trimestrul I al anului 2022. Față de nivelul cheltuielilor cu utilitățile avute în vedere la estimarea standardelor de cost aprobate prin Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 426/2020, acestea au crescut cu aproximativ 79%, respectiv de la 348,02 lei lunar/gospodărie la 622.47 lei lunar/gospodărie.
Necorelarea actualelor creșteri de prețuri la utilități sau servicii, coroborată cu creșterile altor cuantumuri ale sumelor destinate copiilor din sistemul de protecție specială, aprobate prin alte acte normative deja intrate în vigoare, generează, în mod evident, dificultăți obiective privind asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție de tip rezidențial public și în serviciile de zi publice.
Pe cale de consecință, a devenit necesară analizarea oportunității actualizării standardelor de cost destinate copiilor aflați în serviciile sociale, în vederea asigurării de către stat a unui trai decent și a unor condiții de îngrijire adecvate pentru toți cei pentru care menținerea în familia naturală sau extinsă nu a fost posibilă și față de care a fost instituită o măsură de protecție specială în vederea respectării interesului lor superior. (...)
În același context, trebuie menționat că ultima actualizare a standardelor de cost privind serviciile sociale destinate copiilor a avut loc în anul 2020, prin Hotărârea Guvernului nr. 426/2020, iar creșterile ulterioare de prețuri nu s-au mai regăsit în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru creșterea și îngrijirea copiilor din sistemul de protecție specială, pentru care acestea reprezintă singura
sursă de acoperire a nevoilor lor de bază și asigurare a unui nivel de trai decent, diferențele înregistrate în urma creșterilor de prețuri mai sus menționate fiind reflectate inclusiv în statisticile publicate de Institutul Național de Statistică.
Prin actualizarea noilor cuantumuri ale standardelor de cost pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului se creează premisele asigurării unei îngrijiri de calitate a copiilor din grupul țintă și asigurarea nevoilor lor de bază la un nivel decent. Se asigură astfel cadrul necesar garantării unui nivel de viață decent pentru copiii aflați în serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului, pentru care statul român este responsabil de creșterea și îngrijirea acestora.
Prin actualizarea acestor sume, la un nivel care să reflecte în mod decent evoluțiile ascendente ale prețurilor, se poate vorbi despre asigurarea unor condiții care să permită o viață decentă și integrarea lor în societate de o manieră rezonabilă care să evite discriminarea acestora sau marginalizarea lor, inclusiv din considerente de natură financiară, justificat de resursele limitate pe care statul le acordă autorităților responsabile cu creșterea și îngrijirea acestora, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Lista cu noile standarde de cost poate fi consultată dând click aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...