Summitul UE-SUA: Un test de înțelepciune în fața numeroaselor crize

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Casa Albă
Casa Albă
Președintele Joe Biden îi va primi, vineri, la Casa Albă, pe liderii Uniunii Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, pentru un summit UE-SUA care va încerca să transmită un mesaj de unitate pe fondul numeroaselor crize în plină desfășurare.

Reuniunea la vârf vine pe fundalul multiplicării crizelor în lume, inclusiv războiul dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Cele două părți doresc să afișeze un front unit, pledând pentru consolidarea „parteneriatului lor strategic”. În ajunul deplasării la Washington, Ursula von der Leyen a apreciat, de altfel, că războaiele din Israel și Ucraina, ”chiar dacă sunt diferite, reclamă din partea Europei și a Statelor Unite să adopte o poziție comună pentru a „proteja democrațiile noastre”.

Europenii și americanii încearcă să evite deschiderea unui al doilea front cu Hezbollah-ul libanez și, dincolo de aceasta, o escaladare regională cu ramificații imprevizibile. „Este deosebit de important să ne dublăm eforturile de ambele maluri ale Atlanticului pentru a ne asigura că acest conflict nu se extinde dincolo de granițele sale”, a comentat un oficial european.

În ceea ce privește ajutorul destinat atât Israelului, cât și Ucrainei, președintele american a ieșit deja cu o declarație în fața concetățenilor săi, dorind să sensibilizeze opinia publică în acest sens și să smulgă consensul politic de acare va avea nevoie pentru finanțarea acestor două crize major. 

Ar fi vorba despre aproape 100 de miliarde de dolari, o sumă importantă chiar și pentru Statele Untie, care se îndreaptă, la rândul lor, spre o nouă criză bugetară, cu un posibil lockdown din 17 noiembrie, în cazul în care Congresul nu va reuși să rezolve tensiunile interne. 

Disputa oțelului

Dar geopolitica nu va fi singura problemă care va acapara atenția participanților la summitul de la Casa Albă, în condițiile în care, potrivit FMI, cele mai mari economii mondiale dau semne de slăbiciune. Mai mult, Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să rezolve inclusiv litigiile comerciale, cu accent pe chestiunea privind importurile europene de oțel, supuse taxelor vamale impuse în 2018 de președinția Trump. Suspendate în 2021, acestea ar putea fi reactivate dacă nu se ajunge la un acord până la sfârșitul lunii octombrie.

UE speră, de asemenea, la un acord privind mineralele esențiale necesare tranziției energetice. Aceasta presupune eliminarea elementelor discriminatorii prezente în planul major american pentru climă (IRA) votat în vara lui 2022. 

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a estimat marți, în marginea unei reuniuni a miniștrilor europeni de finanțe la Luxemburg, că un acord între UE și Statele Unite privind oțelul și aluminiul, precum și aprovizionarea cu minerale esențiale ar putea fi anunțat la summit. "Nu am ajuns în acel punct, deocamdată, Mai trebuie depășite o serie de divergente", a adăugat el, totuși.

Nu în cele din urmă, în fața urgenței climatice, UE intenționează să facă presiuni asupra Washingtonului, încurajând Statele Unite să facă mai mult. „Vom insista, de asemenea, ca Statelor Unite să acționeze mai ferm pe acest palier”, a spus oficialul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel