Supraimpozitarea contractelor part-time. Cinci excepții

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Contractele part-time vor fi supraimpozitate
Contractele part-time vor fi supraimpozitate
Ministerul Finanțelor a procedat la o serie de modificări ale Codului fiscal, printre acestea se numără și supraimpozitarea contractelor part-time.

Problema acestei supraimpozitări este că cei care vor lucra 4 ore vor fi taxați ca și cum ar lucra 8 ore, o măsură care nu este una tocmai corectă.

Această nouă modificare se va aplica de la întâi august 2022. Conform acestei noi prevederi , salariații cu contracte cu normă parțială vor avea de achitat contribuții sociale obligatorii la nivelul salariului minim brut pe țară aferent unei norme întregi, și nu raportat la numărul de ore lucrate efectiv.

Modificarea stabilește că regimul de impozitare a contractelor part-time va fi raportat, din nou, la salariul minim brut ale contractelor full-time. Totuși, deși contribuțiile obligatorii de sănătate și de pensii se rețin și se virează în "contul" salariatului, angajatorul va fi cel care va trebui să suporte diferența dintre cuantumul actual și cel raportat la salariul minim brut pe țară.

Analiștii economici sunt de părere că acest lucru va încuraja munca la negru, mulți angajatori, cum ar fi IMM-urile, care oricum au probleme să supraviețuiască în acest mediu extrem de fragil din cauza crizei economice prin care trece toată lumea, nu-și vor mai permite să plătească prea multe dări la stat astfel că vor prefera să evite pe cât posibil cheltuielile suplimentare.

În noul OUG se spune că: "În cazul în care contribuţia de asigurări sociale (CAS) calculată (...) este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale stabilită potrivit alin. (56) (cea raportată la salariul minim brut pe țară, n.red.), diferenţa se suportă de către angajator / plătitorul de venit în numele angajatului / beneficiarului de venit”. Noul OUG prevede că același regim fiscal vaa avea și CASS-ului. 

Teoretic, deși regimul de impozitare se schimbă, salariatul part-time va rămâne cu aceeași bani în buzunar, iar angajatorul este cel care va trebui să suporte majorarea contribuțiilor. Acum, rămâne de văzut ce se va întâmpla în practică.

Astfel, începând cu veniturile salariale aferente lunii august, pentru contractele part-time remunerate cu mai puțin de 2.550 lei/lună, cuantumul CAS va fi de 638 lei, iar cel al CASS de 255 lei, iar angajatorul va trebui să completeze diferența între contribuțiile pe care le virează în acest moment pentru contractele part-time și cele raportate la salariul minim brut.

Excepții de la noua prevedere

Documentul prevede o serie de excepții pentru această regulă ce a mai fost aplicată între august 2017 și decembrie 2019. Mai exact, cuantumurile majorate de CAS și CASS nu se vor aplica pentru:

- cei cu mai multe contracte de muncă, dacă baza lunară de calcul aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut;

- elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;

- ucenici de până la 18 ani;

- persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;

- pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel