Taxe vamale. Trump avertizează UE: Singura modalitate să fim tratați corect
Statele Unite vor impune taxe...
Într-un interviu acordat DC News şi DC Business, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii a vorbit şi despre două importante programe pentru cei care şi-au cumpărat deja o locuinţă dar acum au probleme financiare şi nu reuşesc să-şi achite ratele la timp, dar şi pentru cei care îşi cumpără o casă. Este vorba despre programele supendarea plăţii ratelor şi Noua Casă.
"La suspendarea ratelor, un alt program prin care persoanele fizice dar şi IMM-urile puteau să-şi suspende pe o perioadă de nouă luni plata ratelor, în anul 2020 am avut 47.212 cereri, anul 2021 a venit cu 47.639 cereri, iar anul 2022 îl închidem cu 32.000 de cereri. Este în scădere pentru că o singură dată poţi suspenda ratele şi practic 130.000 de români au fost în această situaţie să-şi suspende plata ratelor. Important este ca în această perioadă, prin aceste măsuri să putem trece pragul.
Un alt program care a funcţionat foarte bine este Noua Casă, unde şi acolo avem un număr de 9.000 de români care şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul Noua Casă. Am avut un plafon de 1,5 miliarde de lei şi am consumat 1,2 miliarde. Practic, programul a mers şi anul acesta, cu toate că nu a mai fost apetitul românilor din anii trecuţi în care în două luni epuizam acest plafon. Cererea a mai scăzut", a explicat Dumitru Nancu.
VIDEO:
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a explicat care sunt noutăţile cu care vine programul IMM INVEST în 2023.
"În noul program IMM INVEST 2023 s-au introdus startup-urile ca fiind eligibile pe toate programele. Anterior era mult mai dificil pentru acestea, acum s-a introdus ca şi beneficiari eligibili, specificaţi individual, startup-urile, pe toate componentele.
De asemenea, s-au mai introdus pentru AGRO IMM INVEST – şi aceasta a fost o cerinţă a producătorilor agricoli – grupurile de producători recunoscute în conformitate cu ordonanţa 37. Ele nu erau eligibile în acest program. Organizaţiile de producători şi alte forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor la fel, individual, ca şi startup-uri, au fost incluse. Se introduce comerţul din domeniul comerţului cu produse agricole, piscicole şi aşa mai departe, cu excepţia băuturilor şi a tutunului care nu pot fi finanţate prin acest program.
Totodată, la IMM PROD era o prevedere că doar producţia din mediul urban era eligibilă, cea din mediul rural nu era eligibilă, în sensul că era asimilată subcomponentelor AGRO IMM INVEST şi RURAL INVEST. Acum a fost eliminată această interdicţie. Tot ceea ce înseamnă producţie din mediul rural sau urban este finanţată în cadrul programului.
Am mai introdus beneficiarii din industria de procesare a sfeclei de zahăr să poată accesa până la zece milioane de lei. Ei puteau accesa maximum cinci milioane de lei pe ajutorul de stat, dar am obţinut această derogare de la Comisia Europeană ca şi procesarea sfeclei de zahăr să intre ca ajutor de stat până la zece milioane de lei.
De asemenea, am mai introdus şi pe IMM INVEST – era doar pe IMM PROD - întreprinderile mici mediu capitalizate. Aici sunt acele întreprinderi care depăşesc numărul de 249 de angajaţi - cum este la IMM-uri – între 249 şi 500 – şi cifra de afaceri între 50 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro. Deci practic s-a mărit această plajă. De exemplu, toate CET-urile din România sunt eligibile pe programul IMM INVEST. Aveau nevoie de capital de lucru în această perioadă, bani pentru alimentare şi aşa mai departe.
Iarăşi un lucru foarte important, tot prin noul program s-au modificat plafoanele la ajutorul de stat pentru agricultura primară. Pe fostul program IMM INVEST 2022 ajutorul de stat nu putea depăşi 62.000 de euro. Practic acum Comisia a aprobat iar Guvernul României a transpus în ordonanţa de urgenţă mărirea cuantumului ajutorului de stat de la 62.000 de euro la 250.000 de euro pentru agricultura primară. Pentru piscicultură şi acvacultură aveam un plafon de 75.000 de euro şi a ajuns la 300.000 de euro. Pentru toate celelalte domenii, ajutorul de stat pe Cadrul Ucraina era maximum 500.000 de euro, iar din 2023 se ridică la 2 milioane de euro", a explicat, într-un interviu acordat DC News TV, Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...