Suspiciuni de fraudă fiscală: Netflix, percheziționat la Paris și Amsterdam

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vizionând pe tabletă / FOTO: Freepik
Vizionând pe tabletă / FOTO: Freepik
Filiala din Paris și sediul european al Netflix din Amsterdam au făcut marți obiectul unor percheziții în cadrul anchetei deschise la sfârșitul anului 2022 pentru suspiciunea de fraudă fiscală și activitate disimulată.

„Au fost angajate percheziții în diferite locații, inclusiv la sediul Netflix din Franța, de anchetatorii de la Oficiul Central pentru Lupta împotriva Corupției și a Infracțiunilor Financiare și Fiscale (OLCCIFF), în prezența a membrilor PNF”, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Netflix France a refuzat, pentru moment, orice comentarii. Procuratura Financiară Națională (PNF) a deschis o anchetă prealabilă în noiembrie 2022, pentru suspiciuni de spălare, fraudă fiscală agravată și activitate disimulată într-o bandă organizată.

Simultan, a fost percheziționat și sediul filialei Netflix pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, situat la Amsterdam, „de magistrați și anchetatori olandezi, însoțiți de magistrați și anchetatori francezi”, a mai detaliat sursa judiciară.

„O acțiune de cooperare penală între autoritățile franceze și olandeze a fost desfășurată de mai multe luni în cadrul acestei proceduri și a fost coordonată de Eurojust”, a precizat aceeași sursă. Eurojust a confirmat că și-a oferit sprijinul anchetei „prin organizarea cooperării judiciare franco-olandeze”, în special printr-o întâlnire la Haga, sediul Eurojust.

În vara lui 2023, presa franceză a dezvăluit că gigantul de streaming a făcut obiectul unui audit fiscal în Hexagon, care acoperă exercițiile financiare 2019, 2020 și 2021. „Respectăm regulile fiscale ale tuturor țărilor în care operăm din întreaga lume”, a răspuns un purtător de cuvânt al Netflix la acea dată. 

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliști, până în 2021, grupul și-a „minimizat impozitarea declarând în Țările de Jos cifra de afaceri realizată în Franța”, în condițiile în care clienții au încheiat contracte cu o companie olandeză.

„Între 2019 și 2020, Netflix Services France”, care pretindea deja șapte milioane de abonați în Franța, a plătit „doar 981.000 de euro taxe pe profit”. După abandonarea acestui aranjament financiar în 2021, cifra de afaceri declarată în Franța de Netflix a sărit de la 47,1 milioane de euro în 2020 la 1,2 miliarde de euro.

Abuz?

Privind exercițiul financiar 2021, „agenții fiscali intenționează să verifice dacă (...) Netflix nu a continuat să-și minimizeze profiturile în mod necorespunzător”, a explicat respectiva sursă judiciară.

Ea a citat în special decalajul dintre „marja operațională microscopică”, de mai puțin de 2%, generată în Franța de platformă în 2021, și cea a companiei-mamă americană, de 20%, asigurând că „acest decalaj a persistat în 2022”, un an în care compania „a plătit doar 6,5 milioane de euro profit”.

„Prin refacturarea unei mari părți din cifra de afaceri către alte entități Netflix din străinătate”, firma se angajează într-o „practică de optimizare fiscală legală” în anumite condiții, a explicat presa.

Cu peste 282 de milioane de abonați în întreaga lume la sfârșitul lunii septembrie, Netflix a obținut venituri de 9,82 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului 2024, pentru un profit net de 2,4 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel