Numărul investitorilor în fondurile deschise a depăşit 755.000
Activele administrate de aceste...
„Au fost angajate percheziții în diferite locații, inclusiv la sediul Netflix din Franța, de anchetatorii de la Oficiul Central pentru Lupta împotriva Corupției și a Infracțiunilor Financiare și Fiscale (OLCCIFF), în prezența a membrilor PNF”, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.
Netflix France a refuzat, pentru moment, orice comentarii. Procuratura Financiară Națională (PNF) a deschis o anchetă prealabilă în noiembrie 2022, pentru suspiciuni de spălare, fraudă fiscală agravată și activitate disimulată într-o bandă organizată.
Simultan, a fost percheziționat și sediul filialei Netflix pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, situat la Amsterdam, „de magistrați și anchetatori olandezi, însoțiți de magistrați și anchetatori francezi”, a mai detaliat sursa judiciară.
„O acțiune de cooperare penală între autoritățile franceze și olandeze a fost desfășurată de mai multe luni în cadrul acestei proceduri și a fost coordonată de Eurojust”, a precizat aceeași sursă. Eurojust a confirmat că și-a oferit sprijinul anchetei „prin organizarea cooperării judiciare franco-olandeze”, în special printr-o întâlnire la Haga, sediul Eurojust.
În vara lui 2023, presa franceză a dezvăluit că gigantul de streaming a făcut obiectul unui audit fiscal în Hexagon, care acoperă exercițiile financiare 2019, 2020 și 2021. „Respectăm regulile fiscale ale tuturor țărilor în care operăm din întreaga lume”, a răspuns un purtător de cuvânt al Netflix la acea dată.
Potrivit informațiilor obținute de jurnaliști, până în 2021, grupul și-a „minimizat impozitarea declarând în Țările de Jos cifra de afaceri realizată în Franța”, în condițiile în care clienții au încheiat contracte cu o companie olandeză.
„Între 2019 și 2020, Netflix Services France”, care pretindea deja șapte milioane de abonați în Franța, a plătit „doar 981.000 de euro taxe pe profit”. După abandonarea acestui aranjament financiar în 2021, cifra de afaceri declarată în Franța de Netflix a sărit de la 47,1 milioane de euro în 2020 la 1,2 miliarde de euro.
Abuz?
Privind exercițiul financiar 2021, „agenții fiscali intenționează să verifice dacă (...) Netflix nu a continuat să-și minimizeze profiturile în mod necorespunzător”, a explicat respectiva sursă judiciară.
Ea a citat în special decalajul dintre „marja operațională microscopică”, de mai puțin de 2%, generată în Franța de platformă în 2021, și cea a companiei-mamă americană, de 20%, asigurând că „acest decalaj a persistat în 2022”, un an în care compania „a plătit doar 6,5 milioane de euro profit”.
„Prin refacturarea unei mari părți din cifra de afaceri către alte entități Netflix din străinătate”, firma se angajează într-o „practică de optimizare fiscală legală” în anumite condiții, a explicat presa.
Cu peste 282 de milioane de abonați în întreaga lume la sfârșitul lunii septembrie, Netflix a obținut venituri de 9,82 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului 2024, pentru un profit net de 2,4 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Activele administrate de aceste...
Aurul a avut unul dintre cei...
Aceste restricții bugetare...
Claudiu Crețu, directorul...
Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu principalele...
România se confruntă din nou cu...
Două mari companii franceze au...
Partidul Liberal din Germania a...
Cheltuielile de Black Friday 2024 și pentru achiziții...
Băncile spaniole se confruntă cu o expunere...
Când Reuters a raportat în...
Desantul economic al Japoniei...
PSD susține continuarea...
În orice caz, așa văd lucrurile...
Filiala din Paris și sediul...
Datoria națională a SUA a atins un nou record luni, după...
Creșterea economică a început...
Propunerea fostului președinte...
Black Friday rămâne unul dintre...
Compania de distribuţie Delgaz...
Rubla a coborât până la cel mai scăzut nivel din...
Deja de o bună bucată de timp se discută despre faptul...
Gigantii tech, Amazon și Meta,...
Compania TAROM oferă 20% reducere pentru călătoriile...