Sute de imobile şi autoturisme sechestrate în urma unor acţiuni ale poliţiştilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Sute de imobile şi autoturisme sechestrate în acest an de la grupuri infracţionale organizate.

Sute de imobile şi autoturisme au fost sechestrate de la începutul acestui an, în urma acţiunilor de destructurare a unor grupuri infracţionale organizate, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

De asemenea, au fost confiscate importante cantităţi de droguri, ţigări de contrabandă şi arme.

"În cele 9 luni, au fost desfăşurate 1.182 de acţiuni operative în dosarele proprii şi în cele în care se fac cercetări sub coordonarea DIICOT, dintre care 412 au fost acţiuni operative de amploare. (...) Ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi, au fost indisponibilizate 755,3 kg de droguri (dintre care 361,95 kg droguri de mare risc şi 393,35 kg droguri de risc), peste 25.000.000 de ţigarete, peste 36 de tone de tutun vrac şi 89 de arme de foc. Totodată, au fost instituite sechestre asupra a 324 de imobile, 232 de autoturisme, a peste 70.000.000 de lei, 2.000.000 de euro, 140.000 de dolari şi a 5 kg de aur sau bijuterii din aur", se arată într-un comunicat transmis de către IGPR.

Conform aceleiaşi surse, în aceeaşi perioadă au fost puse în executare 3.745 de mandate de percheziţie domiciliară şi 3.327 de mandate de aducere.

Au fost reţinute 1.428 de persoane şi au fost emise 1.116 mandate de arestare preventivă sau la domiciliu şi 549 de ordonanţe de dispunere a controlului judiciar.

"În urma acţiunilor derulate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, împreună cu DIICOT, procurorii au emis 1.162 de rechizitorii şi au încheiat 311 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind trimişi în faţa instanţei 3.219 inculpaţi, dintre care 1.229 în stare de arestare preventivă.Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în care s-a reţinut infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, alături de alte infracţiuni de competenţa DIICOT, fiind trimişi în judecată 907 inculpaţi, dintre care 431 în stare de arestare preventivă", mai menţionează comunicatul IGPR.

 

Citeşte şi: Codul Rutier, modificat. Poliţia va putea ridica maşinile parcate neregulamentar

 

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă care permite Poliţiei Rutiere ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. S-au înregistrat 232 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 29 de abţineri.

Propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor modifică articolul 64 alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilităţii ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

"Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz", prevede proiectul, adoptat în forma iniţiatorului.

Potrivit actului normativ, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic.

"În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorul, deputatul USR Cătălin Drulă, a explicat că proiectul vine în sprjinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini.

"Sunt instituţii care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu din cauza acestor maşini parcate ilegal şi, până nu vom adopta acest proiect de lege, Poliţia Rutieră, în interpretarea legii, spune că nu poate să înlăture aceste maşini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect", a susţinut liderul USR.

Grupul AUR s-a abţinut de la vot, pe motiv că proiectul de lege poate face loc "multor abuzuri", a declarat, în plen, deputatul Alin Coleşa.

"Doar în Bucureşti există aproximativ 1,400 milioane de autovehicule, la care se adaugă 500.000 aflate în tranzit, deci aproape 2 milioane de autovehicule la un număr de locuri de parcare de aproximativ de 350.000. Ne aflăm într-o situaţie fără ieşire, de care sunt vinovaţi cei care au guvernat până acum, cei care au deţinut UAT-urile până acum, cei care au creat drumuri de 3, 4, 5 metri, drumuri pe care nu pot trece simultan nici măcar două maşini. Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, pentru care nu sunt vinovaţi nici pietonii, nici conducătorii autor care sunt nevoiţi să-şi lase pe unde pot autovehiculele, ci cei care au guvernat acum. Ca atare, ne vom abţine de la a vota o astfel de lege care sună bine, dar dă loc la foarte multe abuzuri", a afirmat Coleşa.

Senatul a respins propunerea legislativă în şedinţa din 29 mai 2019, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel