SWIFT. SUA și UE au eliminat mai multe bănci rusești din sistem
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Banca Centrală a Federației Ruse / Flickr
Banca Centrală a Federației Ruse / Flickr
Noapte trecută s-a ajuns la un acord între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii în privința eliminării Rusiei din sistemul SWIFT.

Astfel țările occidentale au convenit să excludă unele bănci rusești din sistemul de mesagerie SWIFT, utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari între băncile din întreaga lume, izolând și mai mult economia și sistemul financiar al Rusiei. 

De asemenea, națiunile au declarat că vor acționa împreună pentru a impune "măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre". 

Germania a lăsat deoparte restricțiile privind exporturile de arme către zonele de război și a declarat că va furniza Ucrainei arme pentru câmpul de luptă, inclusiv rachete antiaeriene Stinger. De asemenea, ia măsuri pentru a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. 

Președintele Volodymyr Zelenskiy a postat o altă înregistrare video cu el însuși la Kiev, în timp ce forțele ucrainene s-au angajat în lupte de stradă în capitală împotriva trupelor rusești, în a treia zi a invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. "Nu vom renunța la nicio armă. Ne vom apăra țara", a spus  liderul ucrainean.

Ce este de fapt Swift

Swift, care este acronim pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), este ca un Gmail al serviciilor bancare globale. Acesta livrează mesaje securizate între peste 11.000 de instituții și companii financiare, în peste 200 de țări și teritorii. Traficul de mesaje - 42 de milioane pe zi în medie anul trecut - include ordine și confirmări pentru plăți, tranzacții și schimburi valutare. Cooperativa deținută de membrii săi, cu sediul în apropiere de Bruxelles, a fost înființată în 1973 pentru a pune capăt dependenței de sistemul telex. 

Citește și: Eliminarea Rusiei din SWIFT. Firmele de pe Wall Street care nu vor

De ce este atât de importantă pierderea accesului la Swift

O țară care nu mai are acces la sistemul Swift poate suferi probleme economice semnificative. Este ceea ce s-a întâmplat cu Iranul în 2012, când băncile sale au pierdut accesul la Swift ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene care vizau programul nuclear al țării și sursele sale de finanțare, scrie Bloomberg. (Multe dintre bănci au fost reconectate în 2016, după ce UE le-a scos de pe lista de sancțiuni). Când națiunile occidentale au amenințat accesul Rusiei la Swift în 2014, Alexei Kudrin, fost ministru de finanțe apropiat de președintele Vladimir Putin, a estimat că acest lucru ar putea reduce produsul intern brut al Rusiei cu 5% într-un an. Întreruperea accesului Rusiei la Swift ar putea avea ramificații și pentru alte națiuni, deoarece Rusia este un furnizor cheie de energie pentru Europa, iar țările se bazează pe sistemul Swift pentru a plăti combustibilul.

Există o alternativă rusă la Swift

Nu chiar, sau cel puțin nu încă. Din 2014, Banca Rusiei a gestionat propriul sistem de mesagerie financiară pentru băncile rusești și străine. Dar acesta are doar aproximativ 400 de utilizatori. Banca Populară a Chinei a anunțat în 2021 un joint-venture cu Swift, care a fost văzut în unele medii ca o poliță de asigurare împotriva izolării de sistemul financiar global. O temere a oficialilor occidentali este că interzicerea țărilor de la Swift ar încuraja utilizarea unor astfel de alternative. Monedele digitale și tehnologia subiacentă au fost, de asemenea, prezentate ca o amenințare pentru Swift de mai mulți ani, dar nu sunt nici pe departe pe cale să îl înlocuiască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel