Swiss Re: Dezastrele naturale și inflația au fost o nenorocire pentru asigurători
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vinovate nu sunt doar dezastrele naturale
Vinovate nu sunt doar dezastrele naturale
Dezastrele naturale au inflamat costurile asigurătorilor în 2022, iar inflația va umfla nota de plată, a declarat miercuri reasigurătorul Swiss Re, subliniind că după creșterile din ultimii 30 de ani, costurile vor urma să urce și mai mult pe fondul fenomenelor antrenate de schimbările climatice.

Anul trecut, pierderile economice cauzate de dezastrele naturale s-au ridicat la 275 de miliarde de dolari, în scădere cu 5,8% față de 303 miliarde în 2021, a precizat grupul elvețian într-un comunicat.În schimb, pagubele acoperite de asigurători au crescut cu 3,3%, la 125 de miliarde de dolari, parțial din cauza "inflației excepționale", a explicat Martin Bertogg, șef de departament la firma elvețiană. 

Inflația a dus la creșterea costului despăgubirilor, în special pentru clădiri, case și vehicule avariate de dezastre naturale. Între scumpirea materiilor prime, a materialelor de construcții și lipsa forței de muncă, costul reparațiilor clădirilor în SUA a crescut cu 40%, mai mult decât inflația.

Factor de amplificare

"În timp ce inflația ar putea scădea, concentrarea crescută de valoare în locații vulnerabile la dezastre naturale rămâne un factor cheie al creșterii pierderilor", avertizează Bertogg. Mai mult decât forța distructivă a naturii, concentrarea și acumularea de bogăție în locuri expuse, odată cu extinderea procesului de urbanizare, constituie factorul care duce la amplificarea pierderilor, subliniază Swiss Re într-un studiu anual al industriei asigurărilor.

Grupul, care servește drept asigurător pentru asigurători, realizează o evaluare anuală a pierderilor și costurilor economice încă din 1970. Anul 2022 este al patrulea cel mai scump înregistrat vreodată pentru asigurători, costurile cu daunele crescând în medie cu 5% și 7% pe an în ultimii 30 de ani.

"Ne așteptăm ca această tendință să continue", avertizează reasigurătorul, din cauza "gravității tot mai mari a pierderilor, odată cu înmulțirea proprietăților și activelor expuse la risc, în condițiile în care expansiunea urbană continuă, pe fondul creșterii economice, în timp ce riscurile generate de efectele schimbărilor climatice se intensifică”. 

Al doilea cel mai scump din istorie

Uraganul Ian este cel mai scump dezastru natural din 2022, cu costuri estimate la 50-65 de miliarde de dolari, ceea ce îl face al doilea cel mai scump fenomen de acest gen, după uraganul Katrina din 2005. Dar "fiecare regiune a lumii a suferit un eveniment major", notează reasigurătorul.

Furtunile de iarnă care s-au abătut în februarie asupra nord-vestului Europei i-au costat pe asigurători 4 miliarde de dolari, urmate în mai și iunie, în Franța, de costuri record de 5 miliarde de dolari pentru grindină.

Costurile de despăgubire pentru inundațiile din Australia s-au ridicat la 4,3 miliarde de dolari, în timp ce seceta din Brazilia a costat 1 miliard de dolari, cu pierderi agricole la soia și porumb. Inundațiile din Africa de Sud au costat 1,5 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel