Tații din Austria vor avea câte de o lună de concendiu de paternitate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Austria acorda o lună de concediu de paternitate taților
Austria acorda o lună de concediu de paternitate taților
 Austria permite bărbaţilor să beneficieze, începând de duminică, de un concediu de paternitate cu durata de o lună, urmând astfel exemplul altor ţări occidentale, transmite AFP. 

Orice angajat care va face o cerere de a pleca în concediu de paternitate va primi 700 de euro din partea oficiului de asistenţă socială. De această măsură, care a fost introdusă în anul 2017, au beneficiat până acum doar funcţionarii publici, în timp ce angajaţii din sectorul privat puteau refuza acest concediu. 

Pentru a-i stimula pe bărbaţi să îşi ia concediu de paternitate, autorităţile de la Viena au condiţionat acordarea ajutoarelor financiare de luarea imediată a concediului după naşterea copilului. Propusă de social democraţi, măsura a fost susţinută şi de extrema dreaptă, în pofida rezistenţei mediului economic. De acest nou drept vor putea beneficia atât familiile adoptive cât şi cuplurile de lesbiene care au conceput un copil prin reproducere umană asistată medical precum şi cuplurile de homosexuali care adoptă un copil. 

Legislaţia cu privire la acest subiect evoluează rapid la nivel internaţional, iar Uniunea Europeană a introdus în luna aprilie o normă minimă de 10 zile de concediu de paternitate, remunerat la nivelul zilelor de concediu de boală în fiecare stat membru. 

Concediul paternal. Cine ar mai putea beneficia de această măsură

În luna mai, tăticii de pe Wall Street au obţinut o victorie importantă după ce banca JPMorgan a acceptat să plătească cinci milioane de dolari salariaţilor masculini care se considerau victime ale discriminării de gen. 

În Franţa, în luna septembrie 2018 un grup de 160 de personalităţi au semnat o petiţie în care cereau alinierea concediului de paternitate cu cel de maternitate. În prezent, o salariată din Franţa are dreptul la un concediu de maternitate de 16 săptămâni, dintre care opt sunt obligatorii, în timp ce un salariat nu beneficiază decât de un concediu de paternitate facultativ de 11 zile. 

Spania a decis şi ea în primăvara acestui an să prelungească durata concediului de paternitate la două luni, aliniindu-se ţărilor scandinave care au cele mai generoase concedii de paternitate. În schimb, în Elveţia concediul de paternitate nu există. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel