Tancul invizibil, arma schimbă regulile războiului. Cine îl produce

Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Prototipul tancului invizibil PL-01
Prototipul tancului invizibil PL-01
Tancul invizibil ar putea schimba modul în care este purtat războiul modern la sol. În mod neașteptat, Polonia este cea mai avansată națiune în tehnologia care va face tancurile invizibile pentru radar. Proiectul a fost anunțat încă din 2013, însă polonezii mai au de pus la punct detaliile, astfel încât producția de masă a fost amânată de mai multe ori. Problema majoră este că un asemenea vehicul ar putea atinge un preț prohibitiv pentru potențialii cumpărători.

Conceptul tancului PL-01 a fost lansat în 2013 de către compania poloneză Obrum și cea britanică BAE Systems. Pentru a-l face nedetectabil de către radar, experții celor două companii au pus la punct un design al tancului inspirat de cel al avioanelor detectabile de către radar, anume un corp al tancului cu cît mai puțin munchii și cît mai rotunjit. Pentru blindaj se folosește un tip special de plăci de ceramică, menite nu doar să respingă proiectilele inamice, cât și să absoarbă căldura emisă de către motor și de către echipaj, astfel încât să fie eliminată posibilitatea detecției termice a vehiculului.

Conform unor estimări foarte optimiste, tancul ar fi putut deveni operațional în 2018, însă în momentul de față nu a intrat în producție încă din cauza unor probleme tehnice. Inginerii încă trebuie să pună la punct sistemul prin care poate fi utilizată turela, fără ca în aceasta să fie amplasat un membru al echipajului, caz în care ar fi compromisă blocarea emiterii de căldură astfel încât tancul să rămână nedetectabil. Provocarea este una importantă în condițiile în care și americanii au încercat să creeze turele în care să nu fie nevoie de prezența umană, dar s-au lăsat păgubași.

Citește și: Monștrii de oțel. Cele mai mari tancuri din istorie. GALERIE FOTO

În plus, designul futurist, menit să țină radarele inamicului în beznă, are dezavantajul că grosimea blindajului este relativ redusă, fapt care determină includerea vehiculului în categoria tancurilor ușoare, nu în cea de tanc de luptă de bază. 

Deși ideea pare cu totul nouă, polonezii merg pe drumuri deschise de alții. Silueta tancului britanic Challenger 2 a fost gândită să îngreuneze detectarea pe radar, iar suedezii au produs în anii 60 tancul Stridsvagn 103, care avea o siluetă foarte joasă întrucât nu a avea turelă, iar înălțimea foarte redusă îl făcea mai greu de reperat.

O altă problemă pentru polonezi este că tehnologia de ultimă generație, inclusiv cea a echipamentelor electronice, ar putea crește consderabil prețul tancului PL-01, iar în lipsa unui număr suficient de mare de țări care să fie interesate sau să-și permită, producția tancului ar fi nerentabilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu

pixel