Țara cu cea mai mare creștere economică din lume. FMI estimează că PIB-ul statului va exploda în acest an
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guyana
Guyana
Potrivit unei analize, economia cu cele mai rapide șanse de dezvoltare ar putea crește cu peste 100% până în 2028, în mare parte datorită profiturilor din sectorul producției și exportului de petrol.

Economia statului Guyana, o țară din America de Sud cu o populație de aproximativ 800.000 de locuitori, ar urma să crească cu 38% până la sfârșitul anului, un ritm "extrem de rapid", potrivit previziunilor recente privind PIB-ul realizate de Fondul Monetar Internațional, conform CNBC.

O unitate de cercetare a Fitch Solutions, estimează că producția de petrol din Guyana va crește de la aproximativ 390.000 de barili pe zi în acest an la peste un milion de barili pe zi până în 2027, pe măsură ce noi câmpuri offshore din blocul Stabroek al țării vor fi deschise de un consorțiu condus de ExxonMobil.

Blocul Stabroek din Guyana este un rezervor de petrol offshore de 6,6 milioane de acri în largul coastei atlantice a țării și se estimează că ar putea conține 11 miliarde de barili de petrol, potrivit ExxonMobil.

"Creșterea robustă a Guyanei a fost și va continua să fie determinată de o expansiune rapidă a producției de petrol în urma unei serii de descoperiri din ultimii ani", a declarat un reprezentant al Fitch Solutions, adăugând că producția mai mare de petrol va consolida exporturile nete ale Guyanei.

Guyana a înregistrat o creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022, cea mai mare din lume, potrivit FMI.

Pe lângă creșterea producției de petrol, odată cu intrarea în funcțiune a unui al treilea câmp petrolier, creșterea în sectorul non-petrolier al Guyanei a fost stimulată și de investițiile în transporturi, locuințe și creșterea capitalului uman. Raportul FMI a evidențiat faptul că și sectoarele agricol, minier și extractiv din Guyana au performanțe bune.

Guyana a trecut rapid de la a fi una dintre cele mai sărace țări din Caraibe la o economie "care înregistrează o creștere excepțională", a declarat Valerie Marcel, membru asociat la think tank-ul Chatham House.

Ca orice țară dependentă de veniturile din petrol, Guyana riscă să se confrunte cu riscuri, în special în ceea ce privește corupția. Un alt fenomen economic cu care se poate confrunta țara este așa numita boală olandeză, conform experților din domeniul financiar. Boala olandeză este un termen economic care se referă la repercusiunile negative care provin de la o creștere economică rapidă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...


pixel