Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit în scădere, luni, prognoza privind evoluția economiei mondiale pentru anul 2025, invocând perspective mai slabe pentru economia americană și zona euro, potrivit AFP.
OCDE explică această ajustare prin incertitudinile politice și geopolitice, precum și prin tensiunile comerciale apărute după revenirea lui Donald Trump la conducerea SUA, care afectează perspectivele economice ale multor țări.
Conform noilor estimări, economia mondială ar urma să crească cu 3,1% în 2025, sub prognoza anterioară de 3,3% din decembrie 2024.
Pentru SUA, OCDE estimează un avans al PIB-ului de 2,2% în 2024, urmat de o încetinire la 1,6% în 2025. Aceasta reprezintă o reducere de 0,2 și 0,5 puncte procentuale față de estimările anterioare. Politicile comerciale agresive ale administrației americane au un impact negativ mai ales asupra economiilor vecine, Canada și Mexic. Prognoza de creștere a Canadei a fost revizuită la doar 0,7% pentru 2025, în scădere de la aproape 2%, iar pentru Mexic, OCDE prevede chiar o intrare în recesiune, cu o reducere de 2,5 puncte procentuale față de estimările precedente.
Raportul subliniază că încetinirea economică în SUA, Mexic și Canada va fi accentuată pe măsură ce noile tarife vamale impuse de SUA vor intra în vigoare. OCDE a luat în calcul, în noile sale prognoze, doar taxele vamale deja aplicate între SUA, Canada și Mexic, precum și cele impuse în relația cu China, oțelul și aluminiul. În schimb, nu a inclus posibilele măsuri tarifare reciproce sau amenințările privind taxe suplimentare asupra Uniunii Europene.
Perspectivele economice ale zonei euro au fost, de asemenea, revizuite în jos pentru a doua oară consecutiv. Germania ar urma să înregistreze o creștere de doar 0,4% în 2025, față de 0,7% estimat anterior, iar economia Franței este prognozată să avanseze cu 0,8%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea anterioară.
OCDE, organizație interguvernamentală cu 38 de membri, înființată în 1961 pentru a sprijini dezvoltarea economică, continuă procesul de extindere. România se află în plin proces de aderare, lucrând la furnizarea de informații tehnice și la evaluarea în cadrul celor 26 de Comitete ale organizației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...