Tarifele RCA. Ministrul Boloș vrea să-i vadă pe șoferi fericiți
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Asigurare RCA
Asigurare RCA
Ministrul Finanțelor vine cu o propunere care, în cazul în care se materializează, ar trebui să-i ajute, cu adevărat, pe posesorii de autoturisme.

Într-o postare pe Facebook, Marcel Boloș anunță ca a fost pusă în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

Demersul vine în condițiile în care, ”la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflației)”, precizează șeful de la Finanțe.
 
Boloș precizează, totodată că este vorba despre ”o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, subliniază ministrul Finanțelor.

-----

Între timp, Parlamentul României se pregătește să modifice Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Printre altele, sunt avute în vedere următoarele aspecte: 

- Se clarifică și se extinde obligativitatea încheierii contractului RCA pentru proprietarii sau utilizatorii de vehicule care staționează în mod obișnuit în România.

 - Se introduc excepții de la obligativitatea încheierii contractului RCA pentru anumite categorii de utilizatori, precum participanții la evenimente și activități sportive cu motor, cu condiția existenței altor forme de asigurare sau garantare a prejudiciilor.

 - Se stabilesc noi limite minime și maxime de răspundere pentru asigurările RCA, conforme cu reglementările Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel