Țările central-europene, nemulțumite de taxa pentru gazul german

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Patru țări din Europa Centrală și-au intensificat presiunea asupra Bruxelles-ului, cerându-i să ia măsuri împotriva Germaniei din cauza tarifului impus la gaze, despre care spun că le pune în pericol securitatea energetică, relatează Reuters.

Acest tarif a rămas de pe vremea crizei energetice care a atins apogeul în 2022, când Moscova a redus fluxul exporturile sale de gaze spre Europa. Concret, este vorba despre o taxă suplimentară pe combustibilul extras din depozitele de gaze din Germania, introdus în încercarea de a recupera miliarde de euro cheltuiți pentru a cumpăra la prețuri astronomice gaze din alte surse decât cele rusești. A fost una dintre soluțiile Berlinului pentru a evita o penurie de combustibil.

Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia au declarat că măsura impusă de Germania le-a afectat eforturile de a se renunța la  gazul rusesc, deoarece a scumpit achizițiile de combustibil non-rusesc livrat prin Germania.

Într-un document comun, cele patru țări au cerut Comisiei Europene să ”treacă de la vorbe la fapte” și să rezolve problema, într-un fel sau altul. 

Comisia a pregătit o acțiune în justiție împotriva Germaniei din cauza acestui tarif, văzut ca o încălcare a regulilor pieței unice ale UE, precizează Reuters, citând persoane familiarizate cu problema. Nu au fost însă luate și măsuri concrete, subliniază agenția de presă. 

„Odată cu încheierea programată a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina până la sfârșitul anului, taxa va reduce semnificativ securitatea aprovizionării pentru întreaga regiune ECE (Europa Centrală și de Est), au declarat cele patru țări”.

Austria și Ungaria rămân foarte dependente de gazul rusesc. Ministrul austriac al energiei a declarat în februarie că țara lucrează pentru a-și diversifica aprovizionarea și că instituția pe care o conduce analizează rezilierea contractului pe termen lung al companiei energetice OMV cu Rusia.

Miniștrii energiei din UE și Comisia sunt așteptați să discute despre taxa germană la o întâlnire de joi la Bruxelles, au declarat oficialii UE.

Ministerul german al Economiei nu a răspuns la solicitările presei de a-și expune punctul de vedere. Anterior, ministerul a declarat că taxa nu este discriminatorie și că alte țări din UE au beneficiat în timpul crizei energetice de umplerea rapidă de către Germania a rezervelor sale de gaze, cele mai mari din lume.

Săptămâna trecută, Comisia a declarat că este în discuții cu guvernul german. Regulile UE privind piața unică interzic taxe vamale pentru comerțul dintre țările membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel