Acest tarif a rămas de pe vremea crizei energetice care a atins apogeul în 2022, când Moscova a redus fluxul exporturile sale de gaze spre Europa. Concret, este vorba despre o taxă suplimentară pe combustibilul extras din depozitele de gaze din Germania, introdus în încercarea de a recupera miliarde de euro cheltuiți pentru a cumpăra la prețuri astronomice gaze din alte surse decât cele rusești. A fost una dintre soluțiile Berlinului pentru a evita o penurie de combustibil.
Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia au declarat că măsura impusă de Germania le-a afectat eforturile de a se renunța la gazul rusesc, deoarece a scumpit achizițiile de combustibil non-rusesc livrat prin Germania.
Într-un document comun, cele patru țări au cerut Comisiei Europene să ”treacă de la vorbe la fapte” și să rezolve problema, într-un fel sau altul.
Comisia a pregătit o acțiune în justiție împotriva Germaniei din cauza acestui tarif, văzut ca o încălcare a regulilor pieței unice ale UE, precizează Reuters, citând persoane familiarizate cu problema. Nu au fost însă luate și măsuri concrete, subliniază agenția de presă.
„Odată cu încheierea programată a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina până la sfârșitul anului, taxa va reduce semnificativ securitatea aprovizionării pentru întreaga regiune ECE (Europa Centrală și de Est), au declarat cele patru țări”.
Austria și Ungaria rămân foarte dependente de gazul rusesc. Ministrul austriac al energiei a declarat în februarie că țara lucrează pentru a-și diversifica aprovizionarea și că instituția pe care o conduce analizează rezilierea contractului pe termen lung al companiei energetice OMV cu Rusia.
Miniștrii energiei din UE și Comisia sunt așteptați să discute despre taxa germană la o întâlnire de joi la Bruxelles, au declarat oficialii UE.
Ministerul german al Economiei nu a răspuns la solicitările presei de a-și expune punctul de vedere. Anterior, ministerul a declarat că taxa nu este discriminatorie și că alte țări din UE au beneficiat în timpul crizei energetice de umplerea rapidă de către Germania a rezervelor sale de gaze, cele mai mari din lume.
Săptămâna trecută, Comisia a declarat că este în discuții cu guvernul german. Regulile UE privind piața unică interzic taxe vamale pentru comerțul dintre țările membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...