Taxă dublată. Explicațiile autorităților. Unde merg banii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Se spune că totul este spre binele turiștilor
Se spune că totul este spre binele turiștilor
Taxa plătită de turiştii care înnoptează în unităţile de cazare din oraşul-staţiune Covasna a fost dublată începând din acest an, de la unu la doi lei, a anunțat primarul localităţii, Gyerő József, potrivit căruia banii vor fi folosiţi, ca şi până acum, în beneficiul localnicilor şi al turiştilor, şi anume, pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor de agrement şi promovarea oraşului. 

"Taxa a fost introdusă în anul 2009, a fost de un leu, dar am constatat că nu a fost suficientă, fiindcă tot trebuia să ne atingem de banii bugetului local pentru a satisface acele pretenţii pe care le exprimă, pe de o parte, hotelierii iar, pe de altă parte, turiştii. Şi atunci, aceasta este ideea, fiecare turist va plăti de aici încolo o taxă de doi lei. E mult, e puţin, e discutabil. Oricum e mult mai puţin decât în alte locuri şi e mai mult decât în alte locuri unde nu există această taxă, însă noi am considerat că este şi corect, şi legal, şi oportun să majorăm această taxă. Până la urmă sunt 20 de lei pentru un sejur de 10 zile. Nici măcar nu ajung să strângem după un turist iresponsabil care lasă mizerie în oraş. Dar nu mă refer la acest lucru, ci la acele servicii pe care trebuie sau pe care dorim să le furnizăm turistului care vine în Covasna", a declarat Gyerő József.

Turiști cu bani

Edilul a mai spus că ani de zile staţiunea Covasna a trăit de pe urma "turismului social", adică a biletelor de odihnă şi tratament subvenţionate de stat, dar în ultima perioadă, mai exact după construirea unor hoteluri de patru stele şi modernizarea celor existente, au început să apară şi "turiştii cu bani".

În context, primarul a menţionat că în următorii ani în staţiunea Covasna vor mai fi construite două noi hoteluri de patru stele.

Pentru toate stațiunile

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Laszlo Endre, e de părere că taxa ar trebui introdusă în toate staţiunile din judeţ, chiar dacă este o măsură nepopulară, pentru că în acest fel autorităţile locale ar avea resurse suplimentare pentru investiţii şi promovare turistică.

Citește și Voucherele de vacanță de anul trecut se pot folosi şi în 2019

"Numai staţiunea Covasna a introdus această taxă, deşi împreună cu Consiliul Judeţean luptăm de mai multă vreme pentru introducerea acesteia în toate staţiunile. (...) Unii susţin că nu este o taxă populară, dar să ne uităm şi la ţările vecine, în Austria sau în Ungaria, unde peste tot se plăteşte taxa de staţiune şi această taxă se foloseşte pentru dezvoltarea turismului local sau regional şi poate asigura prezenţa la târgurile de turism, deci este un lucru foarte important", a declarat Laszlo Endre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel