Cât va fi ROBOR-ul în 2019. Fiecare procent înseamnă 30% în plus la rată
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Veste bună pentru românii care dețin credite bancare. Indicele ROBOR la 3 luni scade
Veste bună pentru românii care dețin credite bancare. Indicele ROBOR la 3 luni scade
Indicele în funcție de care se calculează dobânda la creditele în lei, ROBOR, va da mari bătăi de cap bancherilor în 2019, dacă guvernul va introduce taxa pe lăcomie. În situația în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni vor depăși valorile de 1,51%, respectiv 1,7%, Ministerul de Finanțe vrea să aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", începând cu data de 1 ianuarie 2019. Ce șanse au băncile să se încadreze în aceste limite, ce valori ale ROBOR au estimat analiștii bancari pentru 2019?

Optimism? Indicele nu va trece de 3,85%

Asociația profesioniștilor de investiții din România (CFA România) a anticipat că în noiembrie 2019 rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni va fi de 3,85%. Deci, va fi  cu 0,81% mai mare decât este acum și cu 2,34% în plus peste limita pe care Guvernul vrea să o impună băncilor, după care vor fi penalizări.

Analiștii bancari sunt mult mai optimiști. Ei consideră că ROBOR nu va mai crește în 2019 având în vedere că inflația a scăzut sub 3,5%, ceea ce se traduce în faptul că BNR nu va  mai crește dobânda de referință, acum situată la 2,5%. Concret, UniCredit prognozează o rată a inflației de 3,2% la finele lui 2019, și o rată a ROBOR la 3 luni de 3,1%, iar BNR vede valoarea ROBOR la trei luni la 3,3% pe an.

Și analiștii imobiliari sunt optimiști. Ei anticipează o stagnare a prețurilor locuințelor în condițiile unei scădere cu 25% a fondurilor Prima Casă și a unui ROBOR care nu va trece de 3,5%, potrivit unei ananlize Re/Max

Experiența anului 2018

ROBOR-ul și-a continuat în 2018 tendința de creștere începută la finele anului 2017, în contextul majorării ratei inflației. Astfel, inicele a crescut de la 2,05% în ianuarie la 3,05% în decembrie cu un vârf la începutul lunii august când a ajuns la 3,47%. “ Datorită ponderii ridicate a împrumuturilor cu dobânda variabilă, modificările indicelui ROBOR au fost transmise în costul creditelor ipotecare, rata dobânzii pentru creditul nou crescând de la 3,47%  în septembrie 2017 la 5,68% în septembrie 2018”, se arată în ultimul Raport de stabilitate, publicat de BNR în decembrie ac.

Citeşte şi Români, credite. Isărescu ştie care este obsesia presei

Creștere a fost resimțită și la nivelul ratelor lunare de plată ale creditelor în lei aflate în sold: rata pentru împrumuturile ipotecare standard s-a majorat cu 140 de lei (respectiv cu 17%), iar pentru creditele Prima Casă aceasta a înregistrat o valoare cu 197 de lei mai mare (respectiv o creștere cu 27%), se arată în raportul BNR. Cu alte cuvinte o creștere a ROBOR cu un punct procentual duce la o creștere a ratei între 17 și 27%.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel