Tehnologiile de recunoaștere facială, interzise pentru poliție

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Teama că erorile vor avea consecințe nefaste
Teama că erorile vor avea consecințe nefaste
San Francisco, capitala high-tech, a devenit primul oraş american care interzice utilizarea instrumentelor pentru recunoaştere facială de către poliţie şi alte agenţii ale administraţiei locale, pe fondul îngrijorărilor în creştere referitoare la protecţia vieţii private, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres. Opt dintre cei nouă membri ai consiliului municipal din metropola californiană s-au pronunţat în favoarea noii reglementări, care va face obiectul unui vot procedural săptămâna viitoare, cu puţine şanse însă ca acest lucru să schimbe datele problemei.

Pentru susţinătorii acestei noi reglementări, utilizarea programelor şi a camerelor video pentru identificarea persoanelor nu este încă ''pusă la punct'', a estimat politicianul Aaron Peskin. Interdicţia nu vizează însă aeroporturile, nici zonele aflate sub jurisdicţia autorităţilor federale. "Tendinţa tehnologiei de recunoaştere facială de a pune în pericol drepturile civile şi libertăţile civice contrabalansează semnificativ aşa-zisele sale beneficii", se spune în textul deciziei. Această tehnologie ''va exacerba nedreptatea rasială şi va ameninţa capacitatea noastră de a trăi liber sub supravegherea permanentă a guvernului'', se mai precizează în document.

Interdicţia se înscrie în cadrul unei reglementări mai ample care vizează utilizarea sistemelor de supraveghere şi a unui audit al politicilor din acest domeniu, cu condiţii mai stricte şi necesitatea unei aprobări prealabile din partea consiliului în ceea ce priveşte agenţiile municipale care folosesc astfel de sisteme.

O interdicţie similară este plănuită în Oakland, pe malul opus al golfului San Francisco, regiune unde au sediul giganţi din domeniul tehnologiei precum Facebook, Twitter, Uber sau Alphabet, compania-mamă a Google. "Va fi ilegal pentru orice departament obţinerea, conservarea, accesarea sau utilizarea unei astfel de tehnologii de recunoaştere facială sau obţinerea de informaţii printr-o astfel de tehnologie de recunoaştere facială", se menţionează într-un paragraf al amplului document care conţine noile reglementări.

Instrument periculos sau util?

Supravegherea prin recunoaştere facială suscită temeri legate de riscul ca persoane inocente să fie identificare în mod greşit ca fiind delincvenţi şi ca aceste sisteme să încalce în mod curent dreptul la viaţă privată. Pentru partizanii acestei tehnologii însă, poate ajuta forţele de ordine să lupte împotriva criminalităţii, iar străzile să devină locuri mai sigure.

"Recunoaşterea facială poate fi utilizată în scopul monitorizării generale în asociere cu camere video publice şi poate fi folosită în mod pasiv, fără a fi nevoie de înştiinţarea, consimţământul sau adeziunea persoanei în cauză", a subliniat Asociaţia pentru apărarea drepturilor civile (ACLU) pe pagina sa de internet.

Citește și: Teroare prin telefon. Monstruoasa invenție a chinezilor

O asociaţie locală din San Francisco a cetăţenilor care luptă împotriva criminalităţii, Stop Crime SF, consideră, din punctul său de vedere, că recunoaşterea facială ''poate ajuta la localizarea copiilor dispăruţi, a persoanelor care suferă de demenţă sau la combaterea traficului sexual''.

"Această tehnologie se va perfecţiona şi va putea fi un instrument util pentru siguranţa publică, dacă este utilizată într-un mod responsabil şi cu cea mai mare grijă", argumentează asociaţia într-un comunicat. "Ar trebui să lăsăm poarta deschisă acestei posibilităţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik

pixel