Telescopul spațial Hubble a descoperit ceva uluitor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este ca o fereastră spre necunoscut
Este ca o fereastră spre necunoscut
Oamenii de știință estimează că masa planetei este de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru și că este de milioane de ori mai strălucitoare decât acesta. Numită Earendel, lumina ei a călătorit 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

Precedenta stea deținătoare a recordului a fost observată tot de Hubble în 2018. Dar ea a existat într-un univers care avea atunci 4 miliarde de ani, în comparație cu cel al lui Earendel, care avea 900 de milioane de ani după Big Bang, potrivit cercetătorilor. "La început, aproape că nu ne-a venit să credem", a declarat autorul principal Brian Welch de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

O fereastră către o perioadă necunoscută

Earendel, care înseamnă ”steaua de dimineață” în engleza veche, "a existat cu atât de mult timp în urmă încât s-ar putea să nu fi fost făcută din aceleași materii prime ca stelele care ne înconjoară astăzi", a explicat cercetătorul.

"Studierea lui Earendel va oferi o fereastră către o perioadă a Universului pe care nu o cunoaștem, dar care a dus la tot ceea ce știm astăzi", a adăugat el.

În curând va fi observat de James Webb

Astfel, steaua va fi o țintă principală pentru noul telescop spațial James Webb, care este în prezent calibrat în spațiu. James Webb va observa noua stea în acest an, a precizat într-un comunicat Agenția Spațială Europeană (ESA), care operează telescopul împreună cu NASA. La fel cum sunetul unui obiect în mișcare se estompează, unda de lumină se întinde treptat de la frecvența vizibilă cu ochiul liber la cea infraroșie.

Citește și Antarctica, victima unui fenomen INEXPLICABIL. Panică printre oamenii de știință

Citește și New York și Miami, în pericol să dispară! NASA confirmă: Vine POTOPUL

Spre deosebire de Hubble, care are doar o mică capacitate în infraroșu, James Webb va funcționa doar în aceste lungimi de undă, ceea ce îi va permite să meargă și mai departe. Până în prezent, la o asemenea distanță puteau fi observate doar grupuri de stele, fără a se putea distinge o stea anume.

Dar Earendel a avut parte de un ajutor cosmic: un fenomen numit lentilă gravitațională. Un roi de galaxii între noi și stea acționează ca o lupă, amplificând lumina de la obiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel