Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
În ultimul raport privind starea climei globale, Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) subliniază că valorile termice ale oceanelor au atins noi maxime în 2018 la adâncimi cuprinse între 0 şi 700 de metri (unde cele mai vechi înregistrări datează din 1955) şi între 0 şi 2.000 de metri (cele mai vechi înregistrări datând din 2005), ''pulverizând recordurile din 2017''.
Un ritm accelerat
Creşterea nivelului mărilor a continuat, de asemenea, ''într-un ritm accelerat'', atingând un nou record, potrivit WMO. Această accelerare a creşterii nivelului mediu al mării este cauzată în special de ''ritmul sporit de pierderi de masă de gheaţă din inlandsis'' (teritoriile acoperite permanent cu gheaţă sau calota glaciară).
Suprafaţa banchizei din regiunea arctică a fost mai mică decât în mod normal pe parcursul întregului an 2018, cu recorduri de scădere înregistrate în ianuarie şi februarie. La finele lui 2018, suprafaţa gheţarilor marini, ca medie zilnică, a fost una dintre cele scăzute observate vreodată.
Citește și Încălzirea globală, o minciună!
"Datele prezentate în acest raport sunt foarte îngrijorătoare. Ultimii patru ani sunt cei mai calzi înregistraţi vreodată, iar temperatura medie la suprafaţa globului în 2018 era cu circa 1 grad Celsius mai mare decât în epoca preindustrială", a subliniat secretarul general ONU, Antonio Guterres, în declaraţia introductivă. ''Nu mai este timp pentru tergiversare'', a adăugat acesta.
Pericol pentru viața oamenilor
Potrivit raportului, în 2018, cea mai mare parte dintre pericolele naturale, cărora le-au căzut victime aproape 62 de milioane de persoane, au fost legate de condiţiile meteorologice şi climatice extreme. În mod similar, în trecut, inundaţiile erau fenomenele care afectau numărul cel mai mare de persoane - peste 35 de milioane.
Peste 1.600 de decese au fost legate de valurile de căldură intensă şi de incendiile de pădure care au lovit Europa, Japonia şi Statele Unite, pagubele materiale apropiindu-se de cifra record de 24 miliarde dolari în aceste din urmă ţări. În India, statul Kerala, nu s-au mai produs ploi atât de abundente şi inundaţii devastatoare de aproape un secol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...