Tensiune la NASA. Sonda spațială OSIRIS-REx, în dificultate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Specialiștii americani caută soluții
Specialiștii americani caută soluții
Sonda americană care a colectat săptămâna aceasta un eşantion de pe un asteroid a prelevat o cantitate atât de mare de fragmente încât o rocă blochează uşa containerului, ceea ce face ca materialele adunate să se împrăştie în spaţiu, au anunţat oficialii NASA, relatează Reuters.

Braţul robotic al sondei OSIRIS-REx a proiectat marţi, deasupra scoarţei asteroidului Bennu, un nor de praf şi nisip cu ajutorul unui jet de gaz comprimat şi a captat un eşantion din acesta într-un dispozitiv de colectare ce va fi adus înapoi pe Terra.

Însă, imaginile analizate de centrul de control de pe Pământ au dezvăluit că sonda a prelevat mai mult material decât au anticipat oamenii de ştiinţă, iar excesul se răspândea în spaţiu. Acest incident a determinat echipa misiunii OSIRIS-REx să grăbească depozitarea dispozitivului de colectare pentru a preveni scurgeri suplimentare. "Timpul este extrem de important", a declarat reporterilor Thomas Zurbuchen, asociat al NASA pentru misiuni ştiinţifice.

Zurbuchen a precizat că echipa misiunii va trece peste măsurarea cantităţii de material colectat, aşa cum era planul iniţial, grăbind în schimb faza de înmagazinare, un proces fragil de depozitare a containerului cu probe colectate într-o poziţie sigură în cadrul sondei spaţiale, pentru a se evita riscul de a pierde şi mai mult material valoros.

NASA nu va cunoaşte cât material a colectat până când capsula va reveni pe Pământ, în anul 2023. Evenimentul a determinat de asemenea conducerea misiunii să renunţe la alte tentative de colectare a eşantioanelor de pe asteroid. Bennu se află la aproximativ 320 de milioane de kilometri distanţă de Pământ. Obiectivul misiunii consta în recoltarea unei cantităţi de cel puţin 60 de grame.

Citește și Descoperire BOMBĂ! NASA a aflat TOTUL

"Sincer, nu am fi putut efectua un experiment mai bun de colectare", le-a spus jurnaliştilor Dante Lauretta, coordonatorul misiunii, confirmând că s-a prelevat o cantitate consistentă de probe. Însă, având în vedere uşa blocată de o rocă şi imaginile "îngrijorătoare" cu fragmentele răspândite în spaţiu, "suntem aproape victima propriului nostru succes", a adăugat el.

Sonda spaţială OSIRIS-REx, care a costat aproximativ 800 de milioane de dolari şi are dimensiunea unei furgonete, a fost construită de Lockheed Martin şi a fost lansată în 2016 pentru a colecta şi aduce pe Pământ primul eşantion captat de SUA de pe suprafaţa unui asteroid. Japonia este singura ţară care a înregistrat până în prezent o astfel de reuşită. Asteroizii se numără printre corpurile cereşti rămase de la formarea sistemului solar, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Un eşantion ar putea oferi informaţii importante despre originile vieţii pe Pământ, susţin oamenii de ştiinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel