Teodorovici: Impozitarea băncilor, decuplată de nivelul ROBOR
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a declarat că OUG 114 va fi modificată până la sfârșitul acestei luni. Ministrul a precizat că impozitarea activelor bancare, în noua formă a ordonanței, nu va mai fi legată de nivelul ROBOR. În schimb, impozitul pe activele bancare va fi redus pentru băncile care vor finanța mai mult economia românească.

"Modificările aduse OUG 114 ar putea fi agreate până vineri, pentru că, dacă vrem ca săptămâna viitoare să avem ordonanţa modificată, înseamnă şi câteva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic şi Social, automat sunt premergătoare aprobării în Guvern. (...) Am spus cu toţii că până la final de martie se va modifica această ordonanţă şi repet: nu văd din punctul meu de vedere un impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern", a spus Teodorovici.

În privinţa stimulentelor care pot fi acordate băncilor care scad dobânzile, Teodorovici a afirmat că modificările merg pe ideea că "din taxa pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie".

Citește și: Eugen Teodorovici: ”ROBOR-ul poate avea un nou mod de calcul”

"Am lansat deja acea idee: din acea taxă pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie. Ce dorim de la bănci? Să finanţeze economia reală, să crească această intermediere financiară. Acesta este scopul şi de aceea nici nu am pus în buget vreun un impact bugetar în sensul de a aduce bani la buget. Şi după discuţia avută cu Asociaţia Română a Băncilor şi în cadrul Coaliţiei s-a mers pe această idee cum spuneam, decuplarea ROBOR-ului de partea de masă impozabilă din activele financiare, un alt mod de calcul din ceeea ce va rămâne în contractele de credit în lei, înlocuirea modului de calcul pe ROBOR, să fie un alt mecanism şi anumite active care sunt parte din acea masă impozabilă, dar şi alte elemente care sunt în sensul de a stimula băncile să finanţeze şi eventual taxa care rămâne să se ducă către zero, în cazul în care băncile efectiv arată dorinţa de a finanţa economia din România", a explicat ministrul Finanţelor.

"Forma finală a OUG 114 se va discuta la nivel de coaliţie şi dacă toată lumea este de acord o să ne însuşim această ordonanţă (...) Pe tema energiei, săptămâna trecută a fost ultima şedinţă la care eu am participat, la care au fost şi liderii coaliţiei şi alţi colegi din Guvern. A rămas să propună ministerul de resort, să facă o ultimă discuţie şi dacă mai sunt chestiuni de ordin tehnic, pentru că sunt şi multe detalii tehnice vizavi de modul în care se aplică OUG 114 şi facem un text coerent, unul singur pentru întreaga ordonanţă. O să îl punem şi public spre dezbatere sau pentru informarea publică", a mai spus Eugen Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel