Terente Ciui (Ministerul Economiei): Este nevoie de o STRATEGIE națională pentru digitalizare
Autor: Ciprian Dumitrache | 15 oct 2021, 12:30
Secretarul de stat din ministerul economiei, Terente Ciui, a declarat, în cadrul evenimentului organizat vineri de Asociaţia Română a Magazinelor Online, că România are o serie de avantaje, precum forța de muncă bine calificată, dar a subliniat necesitatea unei strategii pentru sprijinirea digitalizării în administrație și în mediul de afaceri.

În opinia oficialului ministerului economiei, România are nevoie de o strategie pentru digitalizare care să impulsioneze transformarea digitală atât în sectorul administrației, cât și în rândul mediului de afaceri.

”Este imperios necesar să dezvoltăm o Strategie națională pentru digitalizare care să fie axată pe cel puțin două arii principale de intervenție, și anume: transformarea digitală a administrației publice și educația, transferul de cunoștințe și sprijinul pentru accelerarea digitalizării în mediul de afaceri autohton”, a menționat secretarul de stat din ministerul economiei.

Terente Ciui consideră că România are o serie de avantaje, precum forța de muncă tânără și bine calificată, care pot contribui la dezvoltarea economiei digitale.

”Unul dintre avantajele competitive ale României îl constituie viteza și calitatea internetului de bandă largă, care, împreună cu implementarea tehnologiei 5G și cu resursele umane din industria IT, poate contribui în mod decisiv la trecerea la economia digitală. În comparație cu celelalte țări europene, forța de muncă în domeniul digital este relativ tânără, bine calificată și diversificată, circa 200 de mii de specialiști, iar 45% dintre aceștia au vârsta sub 34 de ani, iar 140 de mii au studii superioare”, a remarcat oficialul.

”Trebuie să încurajăm crearea de locuri de muncă în domeniul digital și impulsionată utilizarea serviciilor de internet, precum și integrarea tehnologiei digitale în activitatea companiilor, inclusiv tehnologii avansate precum big data sau a inteligenței artificiale”, a mai spus oficialul de la economie, care a subliniat importanța comerțului electronic în echilibrarea balanței comerciale. ”Comerțul electronic este în plină expansiune, iar echilibrarea balanței economice se poate realiza prin cel puțin trei direcții importante: dezvoltarea producției locale, implementarea unor programe de sprijinirea exportului și atragerea de investiții străine”, spune secretarul de stat.

Citește și: Hidroelectrica iese la atac: Furnizorii de energie refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung

Florinel Chiş, director executiv ARMO - Asociaţia Româna a Magazinelor Online, a declarat că cifra de afaceri total generată de sectorul comerţului electronic din România va fi în jurul valorii de 6,9 miliarde de euro în 2021, înregistrându-se o dublare a cifrei de afaceri din comerţul electronic în ultimii patru ani.

"Dacă anul trecut comerţul electronic a ţinut economia deschisă şi în mişcare pe timpul restricţiilor impuse de pandemie, vedem că şi anul acesta înregistrăm o creştere robustă, alimentată de un număr tot mai mare de persoane care cumpără online. Pentru prima dată, în 2021, mai mult de jumătate dintre utilizatorii români de internet, mai precis 54%, vor cumpăra ceva online, cu aproape un sfert mai mult decât anul trecut. Vom trece astfel un caz important care confirmă rolul important pe care comerţul electronic îl va juca în economia viitorului", a mai spus directorul executiv ARMO.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?