Termenul de depunere a declarației unice se prelungește

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Termenul pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se prelungeşte de la 15 martie până la 31 iulie, potrivit unui proiect de Ordonanţă, publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). 

"Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din  impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii', până la data de 31 iulie 2019, inclusiv. Totodată, se propune şi prorogarea termenului pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv", se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ. 

Finanţele explică faptul că au luat această decizie pentru evitarea blocării sistemului electronic, în condiţiile în care, din acest an, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" şi a serviciului "Depunere declaraţii". 

Citește și: Consiliul Concurenței laudă o inițiativă a ANAF

"Luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" şi prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", şi numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic şi implicit imposibilitatea de depunere a declaraţiilor în termenul legal. Având în vedere riscul neconformării contribuabililor persoane fizice care au obligaţia să completeze şi să depună, până la data de 15 martie 2019, inclusiv, formularul 230 (privind redirecţionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, n.r.), respectiv Declaraţia unică, având în vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile şi data până la care acestea pot fi depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În scopul evitării aplicării de sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată şi în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credinţă", motivează MFP necesitatea emiterii proiectului de act normativ. 

Citește și: Impozitul pe locuință, NOUTĂŢI. Calcule și reduceri

Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%. Iniţial, această bonificaţie era acordată dacă Declaraţia unică era depusă prin mijloace electronice până la data de 15 iulie.

Declaraţia unică trebuie completată şi depusă de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. 

Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia unică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel