Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un autoturism Tesla / Foto: Oana Pavelescu
Un autoturism Tesla / Foto: Oana Pavelescu
Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul lui 2025.

Tesla a anunțat marți seara că va lansa noi modele la începutul lui 2025, folosind platformele și liniile de producție actuale, renunțând la planurile de a dezvolta un model complet nou care ar fi avut un preț de 25.000 de dolari. Informația a fost transmisă de Reuters.

Elon Musk, CEO-ul companiei, nu a oferit detalii despre noile vehicule, dar a menționat că acestea vor include modele mai accesibile care vor fi produse începând cu 2025. Acesta este exact termenul pe care Musk l-a menționat anterior pentru lansarea unui nou model cu preț redus, denumit Model 2.

Tesla a explicat că planurile pentru noile modele îi vor permite să controleze mai bine cheltuielile de capital într-o perioadă incertă. Lars Moravy, inginerul șef de la Tesla, a declarat că compania va evita să investească într-un proces revoluționar de producție. Aceasta vine după ce Musk afirmase anterior că noul model accesibil va fi "standul de încercare pentru inovație" în producția de automobile.

Moravy a subliniat că munca efectuată de Tesla pentru următoarea generație de automobile accesibile este "transferabilă" la vehiculele planificate pentru lansare la începutul anului viitor.

"Munca de inginerie pe care o desfășurăm nu se va pierde. O vom utiliza și pe viitor", a declarat Moravy.

În schimb, Musk a refuzat să răspundă la întrebarea unui analist despre natura noilor vehicule, dacă vor fi modele complet noi sau versiuni actualizate ale celor existente.

"Cred că am spus tot ceea ce trebuie să spunem despre acest subiect", a răspuns Musk.

Un observator consideră că anunțul Tesla confirmă că planurile pentru Model 2 au fost abandonate.

"Următoarea generație de vehicule trebuia să implice un proces de producție complet diferit față de modelele actuale. Fără investiții masive în noi facilități de producție sau modernizarea uzinelor actuale, se pare că Tesla va continua să producă modelele actuale", a susținut Sam Abuelsamid, analist la Guidehouse Insights.

În prezent, singurele modele de masă produse de Tesla, Model 3 și Model Y, au prețuri de pornire de aproximativ 40.000 de dolari.

Investitorii au salutat planurile Tesla de a construi automobile mai accesibile, chiar dacă rezultatele trimestriale au fost sub așteptări. În primul trimestru al anului 2024, veniturile Tesla au scăzut pentru prima dată după 2020, când pandemia de COVID-19 a afectat producția și livrările. Compania a raportat venituri de 21,3 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, față de 23,33 miliarde de dolari în aceeași perioadă din anul anterior și sub estimările analiștilor. Profitul net în primul trimestru a fost de 1,13 miliarde de dolari, comparativ cu 2,51 miliarde de dolari în perioada similară a anului precedent.

Tesla a început al doilea trimestru al acestui an prin anunțarea că va concedia peste 10% din forța sa de muncă la nivel global și va reduce prețurile pe mai multe piețe majore, inclusiv SUA, China și Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel