Tichete de masă și cuantumul salariului de bază. Ce trebuie să știe salariații

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ: Arhivă
Foto ilustrativ: Arhivă
Tichetele de masă se acordă opțional de către angajat angajaților săi. În cazul în care salariații primesc tichete de masă, acestea sunt beneficii extrasalariale.

Ce înseamnă beneficiu extrasalarial

Tichetele sunt un beneficiu extrasalarial ceea ce înseamnă că acestea se dau în afara salariului de bază care este trecut în contractul de muncă.

Fie că sunt menționate în contractul de muncă, indiferent dacă este trecut și cuantumul acestor tichete, sau sunt acordate ca urmare a unor prevederi care sunt trecute în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern, tichetele de masă nu intră în cuantumul salariului de bază.

Așadar în cazul în care un angajator acordă tichete de masă (companiile nu sunt obligate să acorde tichete de masă, ele pot alege dacă o fac sau nu), salariații care vor primi și aceste bonuri, și salariul net lunar, respectiv salariul de bază trecut în contractul de muncă din care se scad impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, pe lângă celelalte indemnizații sau sporuri care se regăsesc în documentele de muncă.

Firmele care plătesc angajaților un salariu net mai mic decât ar trebui în mod normal cu o sumă egală cu valoarea tichetelor de masă acordate comite o încălcare a legii. Dacă descoperă o astfel de situație, salariații nedreptățiți se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă de care aparține angajatorul.

Singura legătură dintre salariul de bază și tichetele de masă este cea a plății impozitului pe venit de 10% aplicabil valorii tichetelor de masă acordate, care se reține și se achită de către angajator din salariul net acordat angajatului.

Alte reguli legate de tichetele de masă

Acestea se acordă pentru fiecare zi de muncă lucrată efectiv (pentru zilele de concediu medical sau de odihnă nu se acordă), se dau și salariaților part-time sau celor cu program de lucru inegal (dacă se acordă la nivelul întregii firme), nu pot face obiectul unei executări silite și nu pot fi incluse în cuantumul salariului minim brut pe care angajatorul este obligat să îl acorde.

Voucherele pentru alimente. Utilizarea lor greșită se lasă cu amenzi URIAȘE

Amenzi riscă atât beneficiarii acestor tichete sociale de 250 de lei, cât și firmele unde aceste vouchere pot fi folosite, dar și emitenții lor.

"Voucherele pentru alimente vor putea fi utilizate în magazine/ unități de alimentație afiliate de emitentul cardului și trebuie utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de primă necesitate și pentru preparate culinare/ mese calde.

O listă lungă de amenzi 

Utilizarea tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse decât alimente și mese calde constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei, dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit aceluiași document, ”solicitarea, de către beneficiari, de numerar în schimbul tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea va fi sancționată cu amenzi între 7.650 și 10.200 de lei (3-4 puncte-amendă).

Ordonanța stabilește sancțiuni și pentru unitățile emitente ale tichetelor sociale sau magazinele/ cantinele unde se pot folosi aceste ajutoare. De pildă, pentru furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale sau pentru fracțiuni din acestea, amenzile sunt cuprinse tot între 7.650 și 10.200 de lei, ca în cazul beneficiarilor”.

Într-un material dedicat acestui subiect, publicația Avocatnet subliniază că magazinele sau cantinele vor risca inclusiv amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei (4-7 puncte-amendă) pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.

Nu sunt trecute cu vederea nici unitățile emitente ale tichetelor, ce pot primi, la rândul lor, amenzi cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei (10-14 puncte-amendă) pentru nealimentarea cardurilor, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel