Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Guvernul a interzis vineri, cu efect imediat, instalarea și utilizarea tuturor aplicațiilor așa-numite "recreative" pe telefoanele de serviciu ale celor 2,5 milioane de funcționari publici angajați în diferite instituții ale statului. Această interdicție vizează aplicația video chinezească TikTok, dar și "Netflix sau Candy Crush", a precizat pentru Le Figaro ministerul digital. O listă exhaustivă a aplicațiilor interzise nu a fost publicată.
Aceste aplicații "nu au un nivel suficient de securitate cibernetică și de protecție a datelor pentru a fi implementate pe echipamente guvernamentale", precizează un comunicat de presă al ministrului pentru Funcția Publică, Stanislas Guérini. "Această interdicție va fi aplicată fără întârziere și într-un mod uniform", a continuat ministrul. Vor fi acordate derogări "pentru nevoi profesionale, cum ar fi comunicarea instituțională a unei administrații"."
Telefoanele personale ale funcționarilor publici nu sunt afectate de această măsură. "Guvernul are datoria de a proteja Franța împotriva oricărui posibil atac la adresa securității și suveranității sale", a adăugat ministrul delegat pentru sectorul digital, Jean-Noël Barrot.
Franța merge mai departe decât alte țări
Franța calcă pe urmele Statelor Unite, Canadei, Marii Britanii și Belgiei, care, din precauție, au interzis TikTok de pe telefoanele mobile ale funcționarilor de stat și ale membrilor guvernelor lor. Au fost exprimate îndoieli cu privire la capacitatea aplicației video de a transmite date către guvernul central chinez. TikTok se apără împotriva unor astfel de practici.
Cu toate acestea, Parisul împinge limitele interzicând toate aplicațiile recreative, indiferent de originea lor, din motive de securitate a datelor. Jocul mobil Candy Crush a fost creat de compania suedeză King, dar aceasta din urmă a fost achiziționată în 2016 de grupul american Activision-Blizzard.
Potrivit Politico, Adunarea Națională i-a sfătuit pe deputați și pe angajații lor să limiteze utilizarea TikTok, dar și a mesagerilor americani WhatsApp și Signal și a mesagerului de origine rusă Telegram. Sunt vizate, totodată, rețelele de socializare americane Snap și Instagram.
"Având în vedere riscurile deosebite la care îi expune exercitarea mandatului lor pe deputații care utilizează aceste aplicații, dorim să facem apel la vigilența dumneavoastră extremă și vă recomandăm să limitați utilizarea acestora", au scris deputații renascentiști Marie Guévenoux și Eric Woerth, precum și liderul Republicanilor, Eric Ciotti. În e-mail, ei îi sfătuiește pe deputați să opteze pentru platforma franceză de lucru colaborativ securizată Wimi.
Telefoanele de serviciu ale membrilor guvernului și ale personalului din cabinetele ministerelor de resort sunt foarte sigure. Este imposibil să se instaleze pe ele rețele sociale sau jocuri mobile.
China spune că ”niciodată”
În acest context, China a declarat vineri că nu va cere "niciodată" companiilor sale să predea datele colectate în străinătate. Guvernul chinez "nu a cerut niciodată și nici nu va cere vreunei companii sau persoane să colecteze sau să predea date din străinătate într-un mod care încalcă legile locale", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomației chineze.
"Guvernul american nu a furnizat până în prezent nicio dovadă că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA", a mai spus purtătoarea de cuvânt, denunțând "atacurile nejustificate" la adresa aplicației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.