INCREDIBIL. Timp de 11 ani, aproape un sfert din România a fost administrată de ONG-uri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Din teritoriul total al României, 22,67% sunt arii naturale protejate. România a avut, până de curând, o politică unică în lume pentru administrarea acestor teritorii, adică, acestea au fost gestionate exclusiv de ONG-uri, din anul 2007 și până acum.

La sfîrșitul lunii octombrie 2018, a fost înființată Agenția Națională pentru Arii Protejate, instituție care a readus în administratea statului a aproape un sfert din teritoriul țării, instituție care se află sub conducerea doamnei Adi Croitoru.

Agenția, care se află în subordinea Ministerului Mediului, trebuie acum să gestioneze unitar toate ariile protejate. Administrarea neunitară a fost dezastruoasă pentru teritoriile protejate, chiar dacă cei care au gestionat până acum aceste zone au fost de bună credință și profesioniști, a explicat Adi Croitoru în interviul acordat DCBusiness.

Croitorul a spus că se vor inființa servicii teritoriale în fiecare județ, cu număr de angajați în funcție de specificul și numărul de numărul ariilor protejate.

Ce va face această agenție

Pe lângă gestionarea efectivă a ariilor, un rol important al agenției va fi acela de a ”împrieteni oamenii cu ariile protejate”, a explicat directoarea Agenției.

Una din probleme a fost aceea că o mare parte din ariile protejate se află pe terenurile care sunt proprietatea oamenilor din regiunile respective. Din cauza încadrării în arie protejată, proprietarii nu puteau să se puteau folosi de terenuri decât în anumite condiții care sunt foarte restrictive. De pildă, în unele cazuri, nu aveau voie să cosească sau în altele să folosească erbicide, a mai spus Croitoru.

Aceasta este și una din cauzele pentru care Agenția vrea să ”împrietenească” oamenii cu ariile. De pildă, comunitățile vor putea produce mărfuri de arie protejată, cu certificate eliberate de Agenție.

Adi Croitoru a mai declarat în interviu că dorește inființarea unei burse a mărfurilor provenite din arii protejate prin intermediul căreia producătorii să își poată vinde mărfurile chiar și în afara țării.

Agenția vrea să înființeze servicii teritoriale în fiecare județ, cu specialiști în funcție de specificul ariilor protejate.

Un alt lucru pe care Agenția îl mai are în vedere este acele de a demara recertificarea tuturor ariilor protejate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com

pixel