Titanicul dispare! Experții au dat fuga să vadă cu ochii lor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor să vadă totul
Vor să vadă totul
Titanicul dispare. Celebra navă de croazieră, care s-a scufundat după ce s-a ciocnit de un aisberg, se dezintegrează lent pe fundul oceanului sub influența bacteriilor care distrug metale. Epava vasului e plină de găuri, precum o sită neregulată, hidoasă, înspăimântoare chiar. Unele părți ale navei s-au desprins de carcasă, rostogolindu-se la câțiva metri de ceea ce a mai rămas din renumitul vas.

Desigur, nu este nimic anormal în acest proces de erodare, dar, având în vedere că, totuși, este vorba despre Titanic, o legendă a vremurilor noastre, curiozitatea oamenilor de știință de a urmări totul pe viu este uriașă. Prin urmare, o companie de cercetare submarină a alcătuit o echipă, care a pornit deja spre locul unde zace epava. 

Exeperții vor filma, vor nota, vor observa totul într-un fel de cronică anuală a deteriorării navei. Expediția, finanțată de firme private, speră să afle mai multe despre navă, precum și despre ecosistemul subacvatic generat de naufragiu.

În cei 109 ani care au trecut de la dezastru, nava de croazieră a fost puternic avariată de curenții de mare adâncime și de bacterii ce distrug zeci de kilograme de fier pe zi. Unii experți prezic că nava ar putea dispărea în următoarele câteva decenii. 

Citește și Noul TITANIC va fi lansat LA APĂ. Cum arată, cine l-a construit VIDEO

De la descoperirea locului naufragiului în 1985, catargul său de 30 de metri lungime s-a prăbușit. A dispărut și puntea de observare, de un marinarii au strigat: "Aisberg în față!". Și puntea de la pupa, pe care pasagerii se înghesuiau când nava s-a scufundat, s-a aplecat vizibil. Sala de sport de lângă scara din față s-a prăbușit. Iar expediția din 2019 a constatat că baia căpitanului, devenită vizibilă după ce peretele exterior al cabinei căpitanului s-a volatilizat, a dispărut. 

Acum oamenii de știință, cu ajutorul unui vehicul subacvatic echipat cu camere de înaltă definiție și sonar multi-fascicul, intenționează să studieze descompunerea navei. Acest lucru îi va ajuta să prezică soarta altor nave scufundate. De asemenea, este planificată documentarea vieții marine a zonei, cum ar fi crabi și corali. Sute de specii au fost văzute doar la locul accidentului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel