Top 10 al celor mai puțin poluate țări din lume

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Tallinn este printre cele mai curate orașe din lume
Tallinn este printre cele mai curate orașe din lume
Clasamentul țărilor cu aerul cel mai puțin poluat din lume oferă surprize, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă prezența unor state nordice, dezvoltate este previzibilă, există țări precum Liberia care demonstrează că nu este neapărată nevoie să fii o țară bogată ca să ai grijă de sănătatea locuitorilor.

Australia ocupă prima poziție în clasamentul OMS. Nu doar populația rarefiată comparativ cu dimensiunea țării este cauza, ci și faptul că australienii au impus reguli de mediu dure cu mult înaintea altor țări astfel că nu au trebuit să remedieze pe parcurs răul făcut anterior. Pe locul 2 este Brunei, stat a cărui capitală, Bandar Seri Bagawan, este socotită ca cel mai bun loc în care să trăiești din întreaga Asie. Aici nu doar regulile de mediu impuse industriei în plină dezvoltare au contat, ci și normelor draconice care privesc defrișările pădurii.

Noua Zeelandă era socotită liderul mondial în domeniul calității aerului, însă informații recente arată că datele anterioare privind nivelul poluării au fost subestimate. Totuși, Noua Zeelandă rămâne pe podium prin eforturile depuse în ce privește eficiența energetică și sistemul de colectare a deșeurilor, la care se adaugă atuuri precu lipsa industriei grele, populația redusă și vânturile puternice care împrăștie rapid noxele din atmosferă.

Estonia ocupă locul 4, mai ales prin modul inteligent prin care municipalitatea din capitala Tallinn gestionează problema poluării. Trabsportul public este gratuit în oraș pentru a limita numărul de autovehicule în trafic, la care se adaugă faptul că majoritatea străzilor din orașul vechi sunt atât de înguste încât nu permit circulația mașinilor. În zonele cu străzi mai largi au fost amplasate și numeroase parcuri. Pe transportul în comun a mizat și ocupanta locului 5, Finlanda. Doar în Helsinki, pistele pentru biciclete au o lungime totală de peste 3.500 de kilometri și primăria estimează că până în 2025 locuitorii capitalei nu vor mai folosi mașinile personale pentru deplasări în interiorul orașului.

Citește și: Iadul pe pământ. Cele mai poluate țări ale lumii

Următoarea în clasament este Canada, unde există un program similar de stimulare a utilizării bicicletelor în orașe. În plus, acestea sunt înconjurate de centuri împădurite. Pe locul 7 este Islanda, care a avut șansa ca energie geotermală furnizată de gheizere să asigure căldura și electricitatea țării fără niciun fel de poluare.

Pe locul 8 este Suedia, îndeosebi datorită capitalei Stockholm care este considerată cea mai curată capitală din lume. Și suedezii sunt bicicliști pasionați, iar managementul deșeurilor este socotit printre cele mai performante din lume. Autoritățile speră ca până în 2050 să se renunțe complet la utilizarea combustibililor fosili. Următoarea pe listă este Irlanda, care are avantajul climei, cu vânturi puternice și cu ploi care împiedică ridicarea prafului în atmosferă, la care se adaugă regulile de promovare a autovehiculelor nepoluante. 

Surpriza este Liberia, o țară care a fost devastată timp de decenii de războaie civile. Odată cu încheierea acestora la începutul anilor 2000, autoritățile au introdus un sistem adecvat de colectare a deșeurilor, iar măsurile de protecție a mediului au rivalizat cu cele din țările dezvoltate. Ce-i drept, procesul a fost facilitate de faptul că oricum 70% din populație lucrează în agricultură, iar nivelul redus al industrializării contribuie la calitatea aerului.

Pe locurile 11-20 în clasamentul realizat de OMS se regăsesc, în ordine, Japonia, Bhutan, Norvegia, Malta, Portugalia, Spania, SUA, Monaco, Malayezia, Luxemburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
CNE Cernavoda
S&P Global
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Șantierul Naval Damen Mangalia
Tancuri

Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

O deschidere condiționată pentru finanțare comună.

Conducte de gaze / Foto: Freepik
China / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Bani
Drepturile angajaților / FOTO: Freepik

Clauzele abuzive din contractele de muncă

O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...

Concedieri

Multinațională, concediază 10.000 de angajați

Compania va suporta toate costurile de restructurare.

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik

Programul Rabla pentru Tractoare. Lista dealerilor validați

Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...


pixel