Topul escrocheriilor imobiliare. Turnul Eiffel, la fiare vechi

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Palatul de iarnă din Sankt-Petersburg
Palatul de iarnă din Sankt-Petersburg
Hectarele altora vândute fără știrea proprietarului, moștenitori falși, notari fără licență, documente măsluite, căsătorii fictive - escrocheriile din domeniul imobiliarelor devin, cu fiecare an, tot mai surprinzătoare și mai complexe. Dar câteva cazuri vor rămâne veșnic în istorie. 

Ermitajul pentru un prieten american

În 1917, Nikolai Savin, pe atunci un cunoscut escroc, a reușit să realizeze o tranzacție de succes din vânzarea Palatului de iarnă din Santk-Petersburg, reședință a țarilor ruși, construcție impunătoare care adăpostește acum Muzeul Ermitaj. Într-o zi, de el s-a apropiat un american care, într-o rusă stâlcită i-a dezvăluit că vrea să cumpere Ermitajul. Considerând imobilul drept vila unui moșier local, bărbatul intenționa să ducă palatul, pe bucăți, la el în țară. Savin s-ar declarat ca fiind reprezentantul și, fără să intre în prea multe detalii, a atacat problema prețului. A doua zi, cumpărătorul i-a încredințat lui Savin două geamantane cu bani în schimbul a două legături de chei ruginite și vechi.

Turnul Eiffel, la fiare vechi

Ceva asemănător a făcut și cehul Victor Lustig, considerat unul dintre cei mai ingenioși escroci din toate timpurile. Lustig inventa tot timpul noi scheme prin care să-și înșele clienții, avea 45 de pseudonime și vorbea fluent cinci limbi străine. A fost arestat de vreo 50 de ori, dar de fiecare dată era eliberat din lipsă de probe. În primăvara lui 1925, Lustig a plecat la Paris. Ideea noii lui afaceri i-a venit citind presa, care anunța că vestitul turn a ruginit și are nevoie urgentă de reparații. O șansă care nu putea să-i scape lui Lustig.

Citește și Planurile imobiliare SF ale unui milionar în criptomonede

Și-a făcut rost rapid de o legitimație falsă, declarându-se adjunct al șefului ministerului poștei. În această ”calitate” a expediat șase scrisori oficiale unor cumpărători de fiare vechi, cărora le-a stabilit o zi de întâlnire. A închiriat special o cameră la un hotel de lux. Aici le-a povestit oamenilor de afaceri despre intenția ministerului despre care afirma că îl reprezintă de a dărâma Turnul Eiffel și de a-l vinde la o licitație închisă. Unul dintre interlocutorii lui s-a lăsat convins. Lusting a primit un cec în valoare de 250.000 de franci și s-a făcut nevăzut.

Casa Albă, pentru 100.000 de dolari

Alt vânzător de bunuri naționale - scoțianul Arthur Ferguson. El visa să devină actor de teatru, dar nu a avut succes. Așa că a decis să-și folosească talentul actoricesc în alt domeniu. Plimbându-se prin Londra, el a întâlnit o pereche de americani foarte bine îmbrăcați. A intrat în vorbă cu ei, dându-se drept agent guvernamental. Le-a propus americanilor să cumpere un monument pentru 6.000 de lire sterline, preț în care intra demontarea și transportul acestuia în SUA.

Citește și Investiţii imobiliare. Ai 17.000 euro? Poţi cumpară un metru pătrat la Londra

Încurajat de victoria obținută, Ferguson a ”vândut” de două ori Palatul Buckingham, câteva moșii de familie și multe altele. Prudent, escrocul nu lua niciodată toți banii, doar avansul. Aflând că este căutat de poliție, Ferguson a plecat în America, unde și-a continuat activitatea. Spre exemplu, el a ”închiriat” Casa Albă pentru 100.000 de dolari pe o durată de 99 de ani. Arestat și adus în fața tribunalului, el a declarat că a testat limitele prostiei omenești. A stat după gratii cinci ani.

Podul Brooklyn vândut de două ori pe săptămână

Americanul George Parker s-a specializat în vânzarea Podului Brooklyn. Și o făcea de două ori pe săptămână. Alegea un turist înstărit, prezentându-se drept proprietar al podului și îi propunea funcția de casier. Îi povestea că vrea să impună o taxă pentru trecerea pe pod. Într-un final, victima se declara dispusă să cumpere podul, pentru a păstra toate încasările. Pentru a fi cât mai convingător, el a închiriat un birou, unde încheia contracte false. A fost arestat după 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik

pixel