Topul lanţurilor de magazine amendate de ANPC
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Supermarket
Supermarket
Marile lanţuri de magazine au fost amendate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu 89 milioane de lei pe parcursul anului 2023, însă încasările au fost la mai puţin de jumătate din această sumă, respectiv 34,67 milioane de lei.

Astfel, retailerul Lidl a fost amendat cu cele mai mari sume, respectiv 24,9 milioane de lei, urmat de Profi cu 17,9 milioane de lei, Penny - 13,4 milioane de lei, Kaufland - 11,2 milioane de lei, Mega Image - 9,8 milioane de lei, Carrefour - 7,1 milioane de lei, Auchan - 3,2 milioane de lei, Metro - 935.000 de lei, iar Selgros a fost amendat anul trecut cu 572.000 de lei.

Preşedintele ANPC a subliniat că mult mai importante sunt amenzile încasate de la aceste companii, care se ridică la 34,67 milioane de lei în 2023. Cea mai mare sumă încasată a fost tot de la Lidl - 13,5 milioane de lei, urmat de retailerul Profi cu 6,6 milioane de lei, Kaufland cu 4,8 milioane de lei, Carrefour - 3 milioane de lei, Penny - 2,9 milioane de lei, Mega Image - 1,9 milioane de lei, Auchan - 1,2 milioane de lei, Metro cu 512.000 de lei şi Selgros cu o sumă încasată de 260.000 de lei.

Din punct de vedere al acţiunilor de control pe primul loc se situează Profi, cu 1.714, iar al numărului de amenzi Lidl, cu 2.282. Auchan se află pe primul loc la valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare, cu 7 milioane de lei, iar Profi la numărul de opriri temporare a prestării serviciului, cu 167.

"Vreau să înţelegeţi că acţiunile sunt raportate la numărul punctelor de lucru. Pentru a stabili profilul contravenţional al unui operator economic în opinia noastră trebuie să verifici jumătate plus unul dintre numărul punctelor de lucru ale acestuia pentru a nu spune "a ştii că în judeţul cutare avem probleme, dar restul toate perfecte". Şi atunci acţiunile se desfăşoară la nivel naţional făcându-se pe rând pentru a se stabili clar ce abateri sunt în general la nivel naţional", a explicat Horia Constantinescu.

În 2023, ANPC a continuat acţiunile de verificare a importurilor de deşeuri - mărfuri second-hand, în România, produse care urmau să fie puse în vânzare, pe piaţă, în ţara noastră. În acest context, ANPC a desfăşurat, doar în 2023, 1.681 acţiuni de control, la nivel naţional, la 258 dintre acestea participând şi reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, iar la 356, cei ai Poliţiei de Frontieră, campanie care va continua şi în 2024.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 111.181 reclamaţii din partea consumatorilor şi au fost soluţionate 78.372 dintre acestea, 16.654 de reclamaţii dovedindu-se a fi neîntemeiate.

Referitor la acţiunile estivale din cadrul Comandamentului Litoral, ANPC a efectuat 2.120 de acţiuni de control, fiind aplicate 2.496 amenzi, în valoare de 12,3 milioane de lei.

În ceea ce priveşte Comandamentul de iarnă 2023-2024, acţiunile de control s-au desfăşurat în zonele de vacanţă, respectiv în Bucovina, Braşov, Sibiu, Maramureş, Valea Prahovei, Băile Felix şi Băile Herculane. Au avut loc 2.042 acţiuni de control şi au fost aplicate 2.183 de amenzi, în valoare de 13 milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel