Topul scumpirilor din septembrie. Alimentele al căror preț a explodat
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul citricelor a urcat cu 2,22% în septembrie
Preţul citricelor a urcat cu 2,22% în septembrie
Citricele şi alte fructe meridionale, brânza de oaie şi ouăle sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna septembrie a acestui an, faţă de luna precedentă, în timp ce cartofii, fasolea boabe şi alte fructe proaspete s-au ieftinit.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, preţul citricelor a urcat cu 2,22% în septembrie, brânza de oaie s-a scumpit cu 0,88% iar ouăle cu 0,79%, în timp ce preţul cartofilor a scăzut cu 4,18%, fasolea a fost mai ieftină cu 0,05% iar fructele proaspete cu 1,02%.

Când se lansează monitorul prețurilor la alimente

De la începutul acestui an, cel mai mult s-au scumpit s-au scumpit tot citricele, cu 25,6%, fructele şi conservele din fructe (plus 13,49%) şi cartofii (11,96%), iar scăderi de preţ s-au înregistrat la ouă, care s-au ieftinit cu 4,96%, alte legume şi conserve de legume (minus 3,89%) şi fasolea boabe şi alte leguminoase (minus 2,27%). Pe ansamblu, în septembrie alimentele s-au scumpit cu 3,03% faţă de începutul anului dar s-au ieftinit cu 0,09% faţă de august 2019.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, ţigările, combustibilii şi cărţile au consemnat cele mai mari creşteri de preţuri în luna septembrie faţă de decembrie 2018, cu plusuri de 7,65%, 4,57% şi, respectiv, 3,74%, în timp ce gazele naturale s-au ieftinit cu 4,93%.

Faţă de august 2019, creşteri de preţ mai importante au înregistrat cărţile (plus 0,97%), confecţiile (0,57%) şi încălţămintea (0,42%) în timp ce preţuri mai mici sunt la combustibili (minus 0,07%) şi butelii (minus 0,03%). Pe total mărfuri nealimentare, în septembrie preţurile au urcat cu 2,57% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,13% faţă de august.

La capitolul servicii, de la începutul anului şi până în luna septembrie cel mai mult s-a scumpit transportul aerian (15,36%), serviciile de apă, canal şi salubritate (plus 6,53%) şi serviciile poştale (plus 5,70%). Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri au fost consemnate de asemenea în transportul aerian (plus 2,07%), servicii de apă, canal şi salubritate (plus 0,78%) şi restaurante şi cafenele (plus 0,47%).

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,5% în luna septembrie a acestui an, de la 3,9% în luna august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,07%, cele nealimentare cu 2,78%, iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,24%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel