Mari investiții. Burduja: ”România nu-şi mai permite să piardă timp"
Ministerul Energiei a lansat în...
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, preţul citricelor a urcat cu 2,22% în septembrie, brânza de oaie s-a scumpit cu 0,88% iar ouăle cu 0,79%, în timp ce preţul cartofilor a scăzut cu 4,18%, fasolea a fost mai ieftină cu 0,05% iar fructele proaspete cu 1,02%.
Când se lansează monitorul prețurilor la alimente
De la începutul acestui an, cel mai mult s-au scumpit s-au scumpit tot citricele, cu 25,6%, fructele şi conservele din fructe (plus 13,49%) şi cartofii (11,96%), iar scăderi de preţ s-au înregistrat la ouă, care s-au ieftinit cu 4,96%, alte legume şi conserve de legume (minus 3,89%) şi fasolea boabe şi alte leguminoase (minus 2,27%). Pe ansamblu, în septembrie alimentele s-au scumpit cu 3,03% faţă de începutul anului dar s-au ieftinit cu 0,09% faţă de august 2019.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, ţigările, combustibilii şi cărţile au consemnat cele mai mari creşteri de preţuri în luna septembrie faţă de decembrie 2018, cu plusuri de 7,65%, 4,57% şi, respectiv, 3,74%, în timp ce gazele naturale s-au ieftinit cu 4,93%.
Faţă de august 2019, creşteri de preţ mai importante au înregistrat cărţile (plus 0,97%), confecţiile (0,57%) şi încălţămintea (0,42%) în timp ce preţuri mai mici sunt la combustibili (minus 0,07%) şi butelii (minus 0,03%). Pe total mărfuri nealimentare, în septembrie preţurile au urcat cu 2,57% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,13% faţă de august.
La capitolul servicii, de la începutul anului şi până în luna septembrie cel mai mult s-a scumpit transportul aerian (15,36%), serviciile de apă, canal şi salubritate (plus 6,53%) şi serviciile poştale (plus 5,70%). Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri au fost consemnate de asemenea în transportul aerian (plus 2,07%), servicii de apă, canal şi salubritate (plus 0,78%) şi restaurante şi cafenele (plus 0,47%).
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,5% în luna septembrie a acestui an, de la 3,9% în luna august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,07%, cele nealimentare cu 2,78%, iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,24%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Energiei a lansat în...
Fondul Monetar Internațional...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...