Tranzacții suspecte între British Petroleum și Frank Timiș, scoase la iveală de BBC
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Frank Timiș
Frank Timiș
Frank Timiș, bogat om de afaceri român cu cetățenie australiană, despre care jurnaliștii britanici de la BBC spun că trăiește în cel mai mare lux, plătește o taxă pe venit de numai 35,2 de lire sterline.

Timiș are închiriat un apartment luxos pentru care plătește lunar o chirie de 14.000 de lire sterline și ia masa la cele mai scumpe restaurante din Londra, mai spun jurnaliștii.

Cu toate acestea, în anul 2017 a plătit impozit de numai 35,20 de lire sterline, după ce a declarat că în anul respectiv abia a avut vreun venit din afacerile sale care se întind în lumea întreagă.

Avocații lui Timiș spun că omul de afaceri și-a plătit toate obligațiile fiscale.

Însă, din nefericire pentru Timiș și avocații lui, mai multe documente confidențale au ajuns în posesia jurnaliștilor BBC, documente din care se vede cum omul de afaceri a reușit să plătească atât de puțin.

Documentele relevă cum s-au făcut plăți către omul de afaceri dinspre firmele sale off-shore, plăți în sumă de 670.000 lire sterline.

Cele mai multe plăți erau taxabile însă înainte de plata taxelor, Timiș a cerut respectivelor firme să declare plățile drept împrumuturi netaxabile.

Citește și: Ioan Niculae se descotorosește de combinatul de la Săvinești. Rușii, interesați să cumpere

Din documente mai reiese că în anul 2016, Timiș nu a plătit niciun penny taxe către Marea Britanie.

Timiș a fost condamnat în anii 90 pentru distribuție de heroină și a fost implicat într-o serie de afaceri minere eșuate în Africa.

Cel mai recent scandal este legat de o plată de 10 miliarde de dolari făcută de British Petroleum către Frank Timiș într-o afacere care pare suspectă.

BP a cumpărat de la Frank Timiș participația acestuia dintr-un zăcământ de gaze aflat lângă coasta Senegalului, cu cuma de 250 milioane de dolari, în anul 2017.

Din documente reiese că BP îi va plăti lui Timiș între 9 și 12 miliarde de dolari, drepturi de folosință.

Atât BP cât și Timiș au negat orice încălcare a legii.

Citește și Black Sea Oil&Gas investește în producția de gaze din Marea Neagră

În România, Timiș este cunoscut din cauza scandalului de la Roșia Montană

Timiș deține compania Central Europe Petroleum, care a concesionat în anul 2003 o suprafață a cărei întindere depășește 4% din suprafața totală a teritoriul României pentru a căuta zăcăminte de gaze naturale și petrol, precum și compania African Minerals. Companiile lui Timiș dețin în concesiune și perimetre aurifere în România, printre care și perimetrul Roșia Montană, loc unde s-ar afla cel mai mare zăcământ de aur din Europa.

O firmă a lui Frank Timiș, International Goldfields, a concesionat o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați, între orașele Deva, Lugoj și Oțelul Roșu. Împreună, suprafețele controlate de aceste firme, împreună cu ariile controlate de Gabriel Resources, firma care încearcă să exploateze aurul de la Roșia Montană, și de European Goldfields, companie care activează în județul Hunedoara, toate deținute de Timiș, totalizează 5% din teritoriul Românie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel