Tranziția energetică a uitat de ... liniile electrice! AIE atrage atenția

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rețea electrică
Rețea electrică
În ultimul ei raport, Agenția Internațională a Energiei (AIE) semnalează această lacună și trage un semnal de alarmă.

Experții AIE sunt convinși că, fără investiții necesare în rețelele enertice, multe dintre proiectele dedicate energiilor regenerabile ar putea fi compromise. Pentru că, spun ei, ce rost are să construim turbine eoliene, panouri solare și mașini electrice dacă electricitatea nu poate ajunge la consumator? 

Devenită „veriga cea mai slabă” în această tranziție către energie curată, aceste linii reprezintă, totuși, „coloana vertebrală” a sistemelor electrice. Cu toate acestea, investițiile care ar fi trebuit, prin logica lucrurilor, să ducă la o creștere rapidă a tehnologiilor solare sau eoliene, întârzie, sunt insignifiante comparativ cu rolul lor sau chiar lipsesc cu desăvârșire în unele regiuni. 

Asta în condițiile în care, pentru a asigura tranziția mult dorită către surse regenerabile, ar fi necesară cmpletarea sau înlocuirea a 80 de milioane de kilometri de linii electrice până în 2040, o cifră egală cu întreaga rețea globală existentă, spune agenția. Investițiile anuale în rețele, care au stagnat în ultimii ani, trebuie să se dubleze și ele pentru a ajunge la peste 600 de miliarde de dolari pe an până în 2030.

Obiective climatice compromise

Nepotrivirea dintre investițiile în energia curată și infrastructura electrică provoacă deja probleme, notează AIE. Raportul menționează „un număr mare și în creștere de proiecte de energie regenerabilă care așteaptă undă verde pentru conectarea la rețea”. Aceste proiecte în așteptare, localizate în principal în Statele Unite și Europa, reprezintă 1.500 de gigawați. 

Toate aceste proiecte întrerupte ar putea încetini tranziția către energie curată și ar putea compromite obiectivele climatice. Potrivit AIE, emisiile de CO2 cumulate între 2030 și 2050 ar putea fi, astfel, cu aproape 60 de miliarde de tone mai mari din cauza desfășurării mai lente a surselor regenerabile. Suficient pentru a nu atinge obiectivul stabilit de Acordul de la Paris de limitare a încălzirii globale la 1,5°C. 

Construirea unei infrastructuri mai „rezistente”

Pentru a evita să se ajungă într-un astfel de punct, este necesară o acțiune „decizională”, cred autorii raportului, care identifică mai multe unghiuri de atac. Unul ar fi extinderea și consolidarea interconexiunilor de rețea „în interiorul țărilor, între țări și între regiuni”. Dezvoltatorii și operatorii sunt, de asemenea, încurajați să adopte digitalizarea pentru a permite infrastructurii viitorului să fie „mai rezistentă și mai flexibilă”.

Toate aceste schimbări trebuie făcute de urgență - „de multe ori durează cinci până la cincisprezece ani pentru a planifica, autoriza și construi o nouă infrastructură de rețea”, reamintește AIE - și în cadrul colaborării internaționale. „Progresele recente în domeniul energiei curate ar putea fi în pericol dacă guvernele și întreprinderile nu se unesc pentru a se asigura că rețelele electrice ale lumii sunt pregătite pentru noua economie energetică globală care se dezvoltă”, avertizează directorul agenției, Fatih Birol. „Trebuie să investim în rețele astăzi sau să ne confruntăm cu o fundătură mâine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel