Trei tranzacții uriașe pe piața PHARMA: Europenii cumpără companii din SUA
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt vizate medicamente și tratamente deosebite
Sunt vizate medicamente și tratamente deosebite
Producătorii europeni de medicamente au anunțat trei tranzacții în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, fiecare dintre aceste afaceri vizând companii biofarmaceutice listate în Statele Unite. 

Astfel, AstraZeneca va cumpăra firma americană de biotehnologie CinCor Pharma, specializată în dezvoltarea de noi tratamente pentru hipertensiune sau boli cronice de rinichi, pentru 1,8 miliarde de dolari. "Achiziția va consolida portofoliul de medicamente cardio-renale al AstraZeneca", inclusiv medicamentul în curs de dezvoltare al Cincor, baxdrostat, se precizează într-un comunicat al companiei europene. 

Potrivit documentului, AstraZeneca va iniția o ofertă publică de cumpărare pentru a achiziționa toate acțiunile CinCor pentru 26 de dolari pe acțiune în numerar, plus o plată directă în numerar de 10 dolari pe acțiune, după depunerea unui dosar de reglementare legat de baxdrostat. 

Un medicament special

"Partea imediată în numerar reprezintă o valoare a tranzacției de 1,3 miliarde de dolari, sau o primă de 121% față de prețul de piață al Cincor" de vineri. În total, inclusiv plata pentru depunerea dosarului baxdrostat, achiziția valorează 1,8 miliarde de dolari. 

Ca parte a tranzacției, AstraZeneca va prelua și acțiunile deținute de CinCor în bilanțul său, care la 30 septembrie totalizau 522 de milioane de dolari. Se așteaptă ca achiziția propusă de AstraZeneca a CinCor Pharma să accelereze "beneficiile potențiale ale baxdrostatului pentru pacienții cu afecțiuni cardio-renale, în cazul în care va fi aprobat", a comentat Marc de Garidel, directorul executiv al CinCor.

În cadrul unei alte tranzacții, compania italiană Chisi Farmaceutici a fost de acord să plătească până la 1,5 miliarde de dolari pentru Amryt Pharma, un producător american de medicamente pentru boli rare. Termenii prevăd cel puțin 14,50 dolari pe acțiune în numerar pentru fiecare dintre acțiunile Amryt, plus încă 2,50 dolari pe acțiune în funcție de etape pentru produsul său Filsuvez, care tratează o boală de piele.

Tratamentul Vylvay

În sfârșit, Ipsen a anunțat că va achiziționa Albireo. A treia companie farmaceutică din Franța va cumpăra laboratorul de biotehnologie american specializat în afecțiuni ale ficatului pentru 952 milioane de dolari. În conformitate cu termenii acordului, Ipsen va lansa o ofertă publică de cumpărare pentru a achiziționa toate acțiunile în circulație ale Albireo la un preț de 42 de dolari pe acțiune, o primă de 104% față de prețul mediu ponderat pe o lună al acțiunilor. Se așteaptă ca tranzacția să aibă un efect de "diluție" asupra veniturilor operaționale ale Ipsen până în 2024, a precizat compania.

Se preconizează că se va încheia până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023. Această tranzacție va permite Ipsen să achiziționeze în special Bylvay (odévixibat), un tratament pentru colestaza intrahepatică familială progresivă (PFIC), un grup de boli rare care afectează secreția biliară. Bylvay a fost aprobat în 2021 în SUA pentru tratamentul pruritului la pacienții cu vârsta de trei luni și mai mult cu colestază intrahepatică familială progresivă. De asemenea, a primit aprobarea UE pentru tratamentul acestei boli la pacienții cu vârsta de șase luni și peste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel