Au încercat să clarifice această problemă un grup de cercetători din Statele Unite, care au ajuns la concluzia că producția de anticorpi la persoanele vaccinate cu Pfizer și Moderna a scăzut după șase luni de la vaccinare. Titrurile de anticorpi ale celor care au primit serul Johnson & Johnson au rămas stabile timp de opt luni. Un articol pe această temă a fost publicat în The New England Journal of Medicament.
Experții de la Beth Israel Diaconisse Medical Center și de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au comparat producția de anticorpi și celule T la 61 de persoane. Dintre acestea, 31 au primit vaccinul Pfizer, 22 au primit Moderna, iar opt au primit Johnson & Johnson. Măsurătorile au fost efectuate din a doua până la a patra săptămână după imunizarea completă (primind o doză unică de Johnson & Johnson sau două doze pentru vaccinurile ARNm), mergându-se chiar până la a luna a opta.
„Pentru vaccinurile ARNm caracteristic a fost un puternic răspuns imun, dar care a scăzut brusc în luna a șasea, continuând să scadă în a luna a opta”, spune unul dintre cercetători, directorul Centrului pentru Cercetare Virologică și Vaccină de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, Dan Baruch.
Citește și Americanii au inventat coronavirusul INOFENSIV. În ce scop
În același timp, titrul anticorpilor neutralizanți dezvoltați după vaccinul Pfizer a fost mai mare și de mai lungă durată. În ciuda faptului că producția de anticorpi după vaccinarea cu Johnson & Johnson a fost inițial relativ scăzută, ea a rămas stabilă pe tot parcursul perioadei de observare, notează oamenii de știință.
În același timp, cercetătorii subliniază că nivelurile minime de producție de anticorpi necesare pentru a asigura protecția împotriva COVID-19 nu au fost încă determinate. „Chiar și cu o scădere a producției de anticorpi neutralizanți, un răspuns stabil al celulelor T și un răspuns neneutralizant până la a opta lună pot explica de ce vaccinurile continuă să ofere protecție completă împotriva formelor severe de COVID-19 sever”, a subliniat autorul principal al studiului, Reese Collier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...